„MKB-centrum Paepsem”: centrum voor duurzame bedrijven als spil voor stedelijke vernieuwing

Het MKB-centrum Paepsem werd op 14 februari 2014 in Anderlecht in gebruik genomen en biedt ruimte aan jonge ondernemers en lokale bedrijven. Hiermee wil men banen scheppen en de economische ontwikkeling stimuleren.

Extra tools

 
Het kleurrijke MKB-Centrum Paepsem. © Marie-Françoise Plissart Het kleurrijke MKB-Centrum Paepsem. © Marie-Françoise Plissart

" De architectuur van het centrum benadrukt door haar vorm en kleurenschema zowel het geheel als de aparte delen van het gebouw waardoor de werkplaatsen niet alleen functioneel zijn: ze zijn ook aangenaam en aantrekkelijk "

Philippe Antoine, projectmanager

De MKB-ruimte Paepsem wordt door het EFRO ondersteund en is een van de twaalf innovatieve projecten die een subsidie kreeg van „Brussels Greenfields” voor de sanering van vervuilde terreinen. Het gebouw staat op een hectare succesvol hersteld land en biedt 5 540 m2 aan kantoor- en werkruimte. Naar schatting kunnen zo´n 200 mensen aan de slag bij de bedrijven die hun hoofdkantoor hier gaan vestigen.

Het centrum bestaat uit 16 modules van elk 250 tot 500 m2, verspreid over twee gebouwen die zo zijn ontworpen dat ze aan de hoogste normen voor zuinig energiegebruik voldoen. Elke nieuwe huurder krijgt een casco kantoormodule die dat mkb-bedrijf naar eigen behoefte kan inrichten. De kantoren en werkplaatsen zijn bestemd voor bouw- en renovatiebedrijven, kleine producenten, ambachtslieden, landbouwvoedselverwerkers, bedrijven afvalhergebruik- en recyclingbedrijven, ICT-bedrijven, enzovoort.

Een van de nieuwe huurders van het centrum is Efarmz, dat online biologisch, lokaal geteeld en ambachtelijk vervaardigd voedsel verkoopt. Ze bezorgen aan huis en garanderen veilige online betaling en zorgvuldig geselecteerde gezonde producten van ethisch verantwoorde producenten. De twee oprichters van het bedrijf zijn heel blij met „workshop A6”, de perfecte ruimte voor hun nieuwe hoofdvestiging. Ze hebben de ruimte naar eigen wens aangepast waarbij het kantoordeel klein is gehouden en de rest van de ruimte is ingericht voor het ontvangen, opslaan, inpakken en verzenden van hun orders.

Katalysator voor duurzame groei

Het MKB-centrum Paepsem vormt een aanvulling op andere stadsontwikkelingsprojecten in de gemeente Anderlecht die deel uitmaakt van de „prioritaire interventiezone” van het gewest Brussel rond het kanaal Brussel-Charleroi. De regionale overheid stimuleert, met steun van het EFRO, kleine en middelgrote bedrijven en startende bedrijven om lokale, duurzame banen te creëren en het gebied nieuw leven in te blazen.

Het centrum met muren in heldere kleuren (met opvallende horizontale banden in allerlei tinten blauw, groen, oranje en geel) vormt een vrolijk, optimistisch baken voor de enthousiaste ambities van lokale ondernemers en sociale pleitbezorgers.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor „Espace PME Paepsem” bedroeg EUR 7 187 400. Daarvan werd een bedrag van EUR 2 514 544 bijgedragen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU uit hoofde van het operationele programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

14/12/2014