Hedendaagse kunst krijgt speciale stek in Brussel

Brussel kent voortaan een plek waar mensen de diversiteit van de hedendaagse kunst kunnen ontdekken en ervaren. Het project ‘Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst’ beslaat zowel de operationele aspecten van het centrum als zijn renovatie van voormalige brouwerij tot tentoonstellingscentrum, compleet met ontmoetingsruimte, boekenwinkel en cafetaria. Verder werden in het kader van het project nog drie originele vaten gerestaureerd, waarmee in het centrum een unieke sfeer werd gecreëerd.

Extra tools

 
Hedendaagse kunst bekoort jong en oud in Brussel Hedendaagse kunst bekoort jong en oud in Brussel

“Als buurvrouw van Wiels ben ik erg blij dat de Wielemans-kruising is gerenoveerd en dat steeds meer mensen onze gemeente bezoeken. Het doet me vooral een groot genoegen dat jongeren betrokken worden bij de activiteiten in het centrum, dat een onderdeel van ons leven is geworden.”
Celina El Bakkali (Celina Hair Salon)

Het Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst verschaft een uniek kader voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Zijn opzet is eerder die van een instelling dan van een traditioneel museum voor schone kunst of een galerie. Elk jaar vinden er verscheidene tentoonstellingen van lokale en internationale kunstenaars plaats, waarin kunstenaars en bezoekers hun passie voor kunst kunnen delen. Dankzij het residentieprogramma en de onderwijsfaciliteiten krijgen beginnende én gevestigde kunstenaars de kans hun vaardigheden te ontwikkelen en hun werk tentoon te stellen.

Stimuleren van kunstzinnig talent

Het centrum is een non-profitorganisatie. Het concentreert zich in de eerste plaats op visuele kunst, maar verwelkomt ook andere disciplines. Op een en dezelfde locatie komt het gehele kunstspectrum (inclusief presentatie, productie en onderwijs) aan bod. Elk jaar vinden er meerdere grote tentoonstellingen plaats die de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst moeten illustreren. De nadruk ligt op voorlichting, bestudering en uitwisseling, met als overkoepelend streefdoel het helpen promoten en begrijpen van hedendaagse kunst. Het centrum organiseert naast een internationaal programma voor kunstenaars in residentie ook onderwijs- en opleidingsworkshops, projecten en seminaries voor het grote publiek – jongeren, senioren en schoolgroepen.

Voedsel om voedsel

In het kader van het project werden ten slotte ook een café en boekenwinkel in het centrum gefinancierd. Tijdens openingstijden biedt Wiels een relaxte, unieke omgeving om van een van de vele internationale organische voedselspecialiteiten te genieten. Maar het café van Wiels is meer dan een plekje om wat te eten – het is het hart van het centrum, een plaats voor ontmoetingen, ontdekkingen en uitwisselingen.

De boekenwinkel werd gebouwd in overleg met de Franse firma Bookstorming. Bezoekers vinden hier een breed assortiment boeken, briefkaarten, gadgets, T-shirts, cd’s en dvd’s, naast catalogi en publicaties van de kunstenaars. De heldere ruimte is bovendien een perfecte locatie om onder het genot van een kopje koffie de krant te lezen.

Ontwerpdatum

16/01/2010