Het Brusselse Competentiecentrum Duurzaam Bouwen stimuleert geavanceerde technieken voor ecologisch bouwen en renoveren

Het Competentiecentrum Duurzaam Bouwen moedigt Brusselse bouwondernemingen aan om een beroep te doen op de meest recente onderzoeks- en technologie-innovaties. Zo wil het centrum duurzaam bouwen en renoveren in de regio meer onder de aandacht brengen.

Extra tools

 
Het Competentiecentrum is momenteel gevestigd in het WTCB-gebouw, maar zal midden 2015 worden overgebracht naar de kweekvijver van Brussels Greenbizz. © BBRI Het Competentiecentrum is momenteel gevestigd in het WTCB-gebouw, maar zal midden 2015 worden overgebracht naar de kweekvijver van Brussels Greenbizz. © BBRI

" Het Competentiecentrum maakt bouwbedrijven meer bewust van competenties en innovatie binnen de snel veranderende duurzame bouw. Zo worden groei en banen gegarandeerd. "

Johan Vyncke, projectmanager

Sinds het ontstaan in 2008 helpt het Competentiecentrum Duurzaam Bouwen, geleid door het Belgian Building Research Institute (BBRI-WTCB-CSTC), bedrijven om duurzamer te bouwen en een beroep te doen op de meest recente innovaties binnen de sector. Het centrum ontvangt bijna 4 000 aanvragen per jaar, waarvan zo'n 10 % leiden tot een directe tussenkomst en ondersteuning voor specifieke bedrijven.

In het centrum zijn gehuisvest: de technologische dienstverlening „Duurzaam Bouwen in het Brussels Gewest”; de Technology Watch (www.TechnologyWatch.be), dat een online overzicht van nieuwe technologieën biedt met een doorzoekbare databank met industriegerelateerde artikelen; en twee onderzoekslabs, „Gezondheid en Binnenmilieu” en „Duurzame Renovatie”.

Het Competentiecentrum wordt geleid door het WTCB met de steun van de Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad en „impulse.brussels”, het Brusselse Agentschap voor de Onderneming. In 2015 zal het centrum worden ondergebracht in het Incubatiecentrum „Brussels Greenbizz”, een ander project dat door het Brusselse Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling wordt gesteund.

Technologisch informatiecentrum

De informatieservice „Duurzaam Bouwen” van het centrum heeft als doelstelling om het algemene competentie- en kennisniveau van de Brusselse bouwsector te verhogen. Dat doet ze door het gebruik van innovatieve technieken voor duurzaam bouwen en duurzame ontwikkeling in het algemeen te stimuleren.

Via workshops, conferenties, publicaties en individuele begeleiding kunnen bouwbedrijven vertrouwd raken met de nieuwste technologieën op het gebied van energie-efficiëntie, duurzame bouwmaterialen, akoestiek, toegankelijkheid van gebouwen, gevelrenovatie en -onderhoud en vele andere gebieden.

Totale investering en EU-financiering

De totale investering voor het project „Competentiecentrum voor Duurzaam bouwen” bedroeg EUR 1 120 000. Daarvan was een bedrag van EUR 560 000 afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling uit hoofde van het operationele programma „Brussels Hoofdstedelijk Gewest” voor de programmeringsperiode 2007-2013.

Ontwerpdatum

14/12/2014