Europese Commissie kondigt winnaars van de Nieuw Europees Bauhaus- prijzen aan

Extra tools

 
16/09/2021

Vandaag heeft de Commissie de twintig winnaars van de “Nieuw Europees Bauhaus-prijzen” en de “rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus” bekendgemaakt.

De prijzen worden toegekend voor goede werkwijzen, voorbeelden en concepten die de waarden van het Nieuw Europees Bauhaus

– duurzaamheid, esthetiek en inclusie – illustreren. De prijsuitreiking vond de dag na de goedkeuring van een mededeling over het Nieuw Europees Bauhaus plaats in Brussel. In die mededeling wordt het concept van het Nieuw Europees Bauhaus uiteengezet, samen met een aantal beleidsmaatregelen en financieringsmogelijkheden.

Twintig winnaars in tien categorieën

Van de zestig geselecteerde projecten zijn “Nieuw Europees Bauhaus-prijzen” toegekend in tien verschillende categorieën. De winnaars in elke categorie ontvangen 30.000 euro. Voor de “rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus” worden tien prijzen van elk 15.000 euro uitgereikt om concepten en ideeën van jong talent onder de dertig te ondersteunen.

De winnaars van de “Nieuw Europees Bauhaus-prijzen” per categorie zijn:

ERDEN PURE WALLS (Oostenrijk) in de categorie “Technieken, materialen en processen voor bouw en ontwerp”;

TUINEN IN DE LUCHT (Spanje) in de categorie “Gebouwen die volgens het principe van circulariteit worden gerenoveerd”;

ROSANA (Duitsland) in de categorie “Oplossingen voor de co-evolutie van de bebouwde omgeving en de natuur”;

LA FÁBRIKA DE TODA LA VIDA (Spanje) in de categorie “Geregenereerde stedelijke en plattelandsgebieden”;

DUURZAAMHEIDSPLATFORM AYR (Portugal) in de categorie “Producten en levensstijl”;

XIFRÉ'S DAKTERRAS: “ZWEVENDE” WILDE TUIN (Spanje) in de categorie “Behoud en transformatie van cultureel erfgoed”;

ULIA-TUIN (Spanje) in de categorie “Een nieuwe bestemming als plaatsen voor ontmoetingen en uitwisselingen”;

ESSERI URBANI (Italië) in de categorie “Mobilisatie van cultuur, kunst en gemeenschappen”;

APROP CIUTAT VELLA (Spanje) in de categorie “Modulaire, aanpasbare en mobiele woonoplossingen”;

OPLEIDING IN ONTWERP. UNIVERSIDAD DE NAVARRA (Spanje) in de categorie “Interdisciplinaire onderwijsmodellen”.

 

De winnaars van de “rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus” zijn:

WONEN IN EEN BESLOTEN LANDSCHAP (Spanje) in de categorie “Technieken, materialen en processen voor bouw en ontwerp”;

ZERO WASTE HOUSE (Slovenië) in de categorie “Gebouwen die volgens het principe van circulariteit worden gerenoveerd”;

NEST (Spanje) in de categorie “Oplossingen voor de co-evolutie van de bebouwde omgeving en de natuur”;

PORTO DI MARE ECO-DISTRICT (Italië) in de categorie “Geregenereerde stedelijke en plattelandsgebieden”;

MATERIEUNITE (Italië) in de categorie “Producten en levensstijl”;

 

MODERNISERING VAN DE UNESCO-LOCATIE IVREA (Italië) in de categorie “Behoud en transformatie van cultureel erfgoed”;

SOCIALE WEDEROPBOUW NA EEN RAMP (Italië) in de categorie “Een nieuwe bestemming als plaatsen voor ontmoetingen en uitwisselingen”;

RUIMTES OM BURGERS WEER IN VERBINDING TE BRENGEN MET STEDEN (Spanje) in

de categorie “Mobilisatie van cultuur, kunst en gemeenschappen”;

DAKLOZENHUISVESTING (Denemarken) in de categorie “Modulaire, aanpasbare en mobiele woonoplossingen”;

KLASSE KLIMA (Duitsland) in de categorie “Interdisciplinaire onderwijsmodellen”.

 

Enkele reacties van de leden van de Commissie:

Voorzitter Ursula von der Leyen: “Deze projecten zijn een bron van hoop in onze strijd tegen klimaatverandering en de uitvoering van de Europese Green Deal. De genomineerden en de winnaars van de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen laten zien dat verandering niet alleen mogelijk is, maar nu al overal in de Europese Unie en in alle sectoren van onze economie gaande is. Ik vind het fantastisch om te zien hoe het Nieuw Europees Bauhaus-initiatief aan het groeien is met zo veel bijdragen, talent, vaardigheden, innovatie en diversiteit uit heel Europa. Het Nieuw Europees Bauhaus combineert de brede visie van de Europese Green Deal met tastbare veranderingen in de praktijk om ons dagelijks leven beter te maken.”

Commissaris voor Cohesie en Hervormingen Elisa Ferreira: “Het grote enthousiasme voor deelname aan de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen en de rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus laat zien dat we een enorme hoeveelheid talent en goede ideeën in huis hebben, die we moeten inzetten om van onze regio's, steden en dorpen een duurzamere, mooiere en inclusievere leefomgeving te maken. De prijzen kunnen ook anderen inspireren bij het creëren, innoveren en verspreiden van betere levensomstandigheden voor iedereen. De toekomst is nu.”

Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel: “Ik sta versteld over het enthousiasme, de professionaliteit en de creativiteit die we hebben gezien in de geweldige projecten voor de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen. Ik ben ook blij dat zo veel jongeren hebben meegedaan. De winnende projecten laten zien dat als we onze krachten bundelen wanneer het gaat om kunst, onderwijs, onderzoek en innovatie, we duurzame, inclusieve en toegankelijke ruimtes kunnen creëren die ons allemaal een betere levenskwaliteit geven.”

Achtergrond

Het Nieuw Europees Bauhaus, door voorzitter Von der Leyen aangekondigd in haar toespraak over de staat van de Unie 2020, geeft invulling aan de ambitie van de EU om mooie, duurzame en inclusieve ruimtes, producten en vormen van leven te creëren. Het promoot een nieuwe levensstijl waarin duurzaamheid en stijl samengaan en bevordert zo de groene transitie in verschillende sectoren van onze economie, zoals de bouw-, meubel- en modesector, en in andere aspecten van ons dagelijks leven. Tot en met 31 mei 2021 konden zich zowel EU- als niet-EU-burgers aanmelden voor de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen, zolang hun concept, ideeën en projecten maar in de EU waren ontwikkeld en/of fysiek in de EU waren gevestigd. Ook gezamenlijke aanvragen van partnerschappen en consortia waren mogelijk.

Voor de “rijzende sterren van het Nieuw Europees Bauhaus” konden zich jongeren aanmelden die op 31 mei 2021 jonger waren dan 30 jaar.

Tussen 23 april en 1 juni 2021 kwamen meer dan tweeduizend aanvragen uit alle EU-lidstaten binnen.

Aanvragen die aan de toelatingscriteria voldeden, werden online gepubliceerd voor een openbare stemming door de abonnees van de Nieuw Europees Bauhaus-nieuwsbrief. De drie projecten die de meeste stemmen kregen in elke categorie, zijn officieel beoordeeld door de partnerorganisaties van het Bauhaus-initiatief. Een evaluatiecomité, bestaande uit vertegenwoordigers van de diensten van de Commissie, hield toezicht op het hele proces om ervoor te zorgen dat de regels werden nageleefd.

Meer informatie

Website Nieuw Europees Bauhaus Nieuw Europees Bauhaus-prijzen

Nieuw Europees Bauhaus: 85 miljoen euro om duurzaamheid te koppelen aan design


Toespraak over de staat van de Unie van voorzitter Von der Leyen

Nieuws