Leermiddelen voor jongeren

Extra tools

 

De afgelopen jaren heeft het Directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling een hele reeks leuke en educatieve producten voor jongeren (ongeveer 8 tot 13 jaar oud) en leerkrachten ontwikkeld. Een stripboek, een webdoc, een bordspelletje met als thema „verbeter uw regio“, een EU-landenboekje...

WEBDOC „PARTNERS“

WEBDOC „PARTNERS“De webdoc „Partners“ is een speurtocht waarin een heel arsenaal multimedia-instrumenten wordt gecombineerd en die je langs zes regio's van de Europese Unie voert. De speurtocht illustreert regionale beleidsactiviteiten die de ontwikkeling van en samenhang tussen de regio's en de burgers van de Europese Unie bevorderen. De digitale versie gebaseerd op het stripverhaal „Partners“ biedt een leuke en informatieve ervaring.

In zes verhalen krijg je aanwijzingen om een Europees raadsel op te lossen!

UNI, HET REGIOSPEL

UNI, HET REGIOSPEL UNI! is een eenvoudig en doeltreffend rollenspel dat op school kan worden gespeeld. Het doel is om meer bekendheid te geven aan acties van de Europese Unie om de samenhang van alle regio's van de Europese Unie te bevorderen.

UNI! kan worden gespeeld door groepen vanaf 2 spelers van 10 jaar of ouder. Ieder team moet een willekeurig getrokken regio helpen bij zijn vooruitgang door een aantal uitdagingen te overwinnen in de vorm van mime, tekenen en raadspelletjes. Met iedere succesvol afgeronde uitdaging verdienen de spelers een „ster“.
Het team dat de meeste sterren verzamelt, wint.

De uitdagingen waar de teams mee te maken krijgen, zijn onder te verdelen in de volgende zes categorieën: milieu, energie, uitvindingen, onderwijs, sociale zaken, toerisme en cultuur en vervoer.

Met de volledige instructies die op de website van het spel in de vorm van downloadbare pdf-bestanden te vinden zijn, kunnen leerkrachten de ervaring eventueel verder uitbreiden naar een of meer lessen.

Trailer tot stand gekomen dankzij een basisschool in de buurt van Namen

Op dit moment is het spel alleen in het Frans beschikbaar, maar in de zomer van 2016 zal het ook in het Engels en Duits beschikbaar zijn.

Deze publicatie is niet meer voorradig.

Stuur ons een e-mail als u belangstelling heeft voor een herdruk: regio-publication@ec.europa.eu

PUZZEL VOOR EUROPA

PUZZEL VOOR EUROPA Deze puzzel op menselijk formaat is een uniek kunstwerk van hout. Het wordt meestal in groepen gespeeld in verschillende stappen. Allereerst moeten de spelers de kaart van Europa bouwen met behulp van de vreemd gevormde stukken. Voor de volgende stap heb je enige geopolitieke kennis nodig. Je moet de vlag van een land herkennen en de naam en hoofdstad in hun oorspronkelijke taal. Daarna moeten de spelers de eurozone markeren. Tot slot kijken we naar de zeeën rondom Europa en geven we ze een naam.

Iedere vertegenwoordiging en bureau van de Europese Commissie (http://ec.europa.eu/represent_nl.htm) beschikt over een exemplaar van deze puzzel. De puzzel wordt vaak gebruikt voor presentaties bij groepen jonge leerlingen.STRIP „PARTNERS“

STRIP „PARTNERS“Het Directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling heeft zijn stripalbum "Partners" nu in alle talen laten vertalen. Het album presenteert het regionaal en stedelijk beleid aan de hand van zes verhalen bestemd voor een jong publiek. De thema's die in dit stripalbum worden behandeld zijn onderzoek en innovatie, stedelijke ontwikkeling, steun aan mkb-bedrijven, sociale inclusie, ICT, samenwerking tussen regio's, vervoer, solidariteit tussen de regio’s in geval van natuurrampen, enz.

Deze inkijkjes in het leven en de verhalen van mannen en vrouwen zijn geïnspireerd op echte door de EU gefinancierde projecten die de bijdrage van de Europese Unie illustreren bij het verkleinen van de verschillen in levensstandaard en het ondersteunen van de regio's in hun ontwikkeling.

Dit stripverhaal is beschikbaar in het EN, BG, CS, DA, DE, ET, EL, ES, FI, FR, HR, HU, IT, LT, LV, NL, PL, PT, RO, SK, SL, SV en kan online worden besteld in de boekwinkel van de EU.

De volledige digitale versie van het stripverhaal is beschikbaar.

De strip „Partners“ bevat informatiebladen.

  • kaart van de EU-regio's op ontwikkelingsstatus,
  • kort overzicht van de thema's uit het stripboek,
  • levenscyclus van een door de EU gefinancierd project,
  • kort overzicht van de vijf Europese structuur- en investeringsfondsen,
  • schema waarin de rol en betrekkingen tussen de Europese instellingen wordt samengevat

EU-LANDENBOEKJE

EU-LANDENBOEKJEHet Landenboekje is je Europese reismaatje en ook nog een leuke puzzel. Het is een meertalig instrument met een kaart van Europa. Zo kan je meer over de rol van de regio's in de Europese Unie te weten komen.

Gebruik het als je eigen dagboek met de leuke en informatieve stickercollectie om je leven en reiservaringen vast te leggen.

Ontdek een van de aspecten van diversiteit in de Europese Unie: alle 24 EU-talen staan in hetzelfde boekje en alle namen worden in de oorspronkelijke taal genoemd.

Kom ook bij de Travel Book-gemeenschap: www.thetravelbook.eu

Deze publicatie is niet meer voorradig.

Stuur ons een e-mail als u belangstelling heeft voor een herdruk: regio-publication@ec.europa.eu

KAARTSPEL „IN VARIETA CONCORDIA“

KAARTSPEL „IN VARIETA CONCORDIA“ Een leuk en eenvoudig spel dat geschikt is voor alle leeftijden. Wat dit spel zo uniek maakt, is dat je in één doos drie verschillende spellen hebt: een gewoon kaartspel, een familiespel en een puzzel versierd met het motto „in varietate concordia“.

U kunt deze publicatie bestellen bij het Publicatiebureau van de Europese Unie.