A „Regions4GreenGrowth” beruházási támogatás segít a régiók számára a megújulóenergia-programok megvalósításában

A finanszírozást megkönnyítő és a megújuló energiával kapcsolatos szakpolitika kidolgozását támogató, forradalmian új tudáscsere-program tíz európai ország tizenhárom régiójában lendítette fel a fenntartható energiához kapcsolódó projektekbe történő beruházásokat.

További eszközök

 
Szélturbinák Flevolandban © Juul Baars. Szélturbinák Flevolandban © Juul Baars.

" Egy politikus számára rendkívül hasznos, ha nemzetközi szakértői csapattól kérhet tanácsokat. Szakvéleményezési folyamatunk hatékony módszernek bizonyult a fenntartható energiába történő beruházások fellendítésével kapcsolatos ismeretek javítása terén. Büszkék vagyunk arra, hogy néhány partnerünk már most megkezdte a szakvéleményezési folyamat során kapott tanácsok – például az új típusú pénzügyi eszközök létrehozásának – gyakorlatba történő átültetését. "

Jan Nico Appelman, Flevoland Tartomány helyettes királyi biztosa és a Regions4GreenGrowth felügyelőbizottságának elnöke.

A Regions4GreenGrowth (R4GG) projekt egyik fő célja az volt, hogy egy olyan időszakban, amikor a legtöbb európai országban csökken az állami finanszírozás mértéke, segítsen új módszereket találni a megújuló energiával kapcsolatos projektekhez, például a megújuló energiák termeléséhez és az energiahatékonysági intézkedésekhez, hogy elősegítse az Európai Unió nagyszabású energiaügyi célkitűzéseinek elérését.

A megújuló energiához kapcsolódó infrastrukturális projektek potenciális beruházói gyakran nehezen teremtik elő az anyagi forrásokat, mivel a bankok nem szívesen fektetnek be ebbe az ágazatba. A megújuló energia állami finanszírozása emellett gyakran korlátozott és nem folytonos. Éppen ezért az R4GG projekt egyik fő célkitűzése a vegyes, magántőkét és állami finanszírozást ötvöző rendszerek fellendítése.

A program részeként a régiók az innováció és a helyi piacok fellendítését ösztönző tanácsadást vehettek igénybe többek között a regionális energiaalapok létrehozása, az energiaszolgáltató vállalatok, valamint a „zöld” közbeszerzés terén.

Szakvéleményezés

Az R4GG projekt részeként a projektpartnerek más régiókat is meglátogatnak, hogy jobban megértsék az egyes régiókra jellemző kihívásokat. Ezek a látogatások, valamint a hozzájuk kapcsolódóan megtartott foglalkozások lehetőséget biztosítanak a régiók számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és ismereteiket, és olyan, testreszabott megoldásokat dolgozhassanak ki, amelyek megkönnyítik a fenntartható energiával kapcsolatos célkitűzéseik elérését.

Kiváló példája ennek a szakvéleményezési folyamatnak az az ötnapos látogatás, amelyre Hollandiából, Magyarországról, Svédországból és az Európai Régiók Közgyűléséből is érkeztek szakértők, akik tanácsokkal szolgáltak a klaszterek létrehozásával, a támogatások helyett a kölcsönökre épülő beruházási közösségekkel és „zöld” beruházási alapokkal, valamint a kommunikáció javításával kapcsolatos kérdésekben. Az állami szektorban jelenleg is sikeresen zajlik az energiahatékonysági intézkedések bevezetése.

Az R4GG szakvéleményezési módszertana meglepően sikeresnek bizonyult, hiszen a nemzetközi szakértői csapat jelentős mértékű tudással és tapasztalattal képes hozzájárulni a munkához. A gyakorlat azt mutatja, hogy a folyamat eredményeképpen minden fogadó régióban felfedeznek „vakfoltokat” vagy olyan problémás területeket, amelyekre más régiókban már találtak megoldást.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Regions4GreenGrowth (R4GG)” projekt teljes költségvetése 2 090 577 euró, amelyhez az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapja 1 621 841 euróval járult hozzá a 2007–2013-as programozási időszakot tekintve az INTERREG IVC Interregionális Együttműködési (ETC) Programon keresztül .


A tervezet dátuma

29/09/2014