WOMEN – új társadalmi innováció a nők munkaerő-elszívásának megakadályozására a vidéki területeken

A munkalehetőségek hiánya Közép-Európa vidéki területein sok nőt késztet arra, hogy elhagyja otthonát, és a jóval több lehetőséget kínáló városokban keressen állást – súlyosan hátráltatva ezzel a vidékfejlesztést. A WOMEN projekt egy olyan új társadalmi innováció, amely a nők munkaerő-elszívásának megakadályozását tűzte ki célul Közép-Európa vidéki területein.

További eszközök

 
Résztvevők a WOMEN egyik hálózati ülésén Résztvevők a WOMEN egyik hálózati ülésén

A WOMEN egy olyan transznacionális projekt, amely öt tagállam vidéki területeinek együttműködésével valósul meg. A projekt keretében olyan kísérleti rendszerek kidolgozására került sor, amelyek arra ösztönzik a nőket, hogy karrierjüket lakóhelyük közelében építsék. A kísérletek célja nem csupán az, hogy a nők eredményesebb karriert tudjanak építeni az adott régióban, hanem az is, hogy felfedezzék a helyben kínálkozó lehetőségeket.

Ígéretesebb karrierösvény megteremtése a nők számára

A nők elvándorlásának megakadályozásához elsősorban a helyi munkalehetőségek körének szélesítésére, valamint jobb karrierépítési lehetőségek biztosítására van szükség. Ennek szellemében a WOMEN demográfiai tanácsadókból álló új transznacionális hálózatának tagjai segítséget nyújtanak a HR-vezetőknek abban, hogy szervezetük átalakításával ellensúlyozni tudják a demográfiai egyenlőtlenségeket – kiemelt figyelmet fordítva a munka és a magánélet közötti egyensúlyra, a női vállalkozókra, valamint a társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerekre.

A vidék vonzerejének növelése

A résztvevő régiók életének pozitív jellemzőit bemutató képes kampányok mellett a WOMAN helyi közösségi hálózatokat szervez sikeres női vállalkozók részvételével – ezek egy része kifejezetten e célból alakult ki, mások pedig már meglévő csoportokra épülnek. A hálózatok lehetőséget biztosítanak a legjobban bevált gyakorlatok megosztására a munkaerőpiac női szereplői között. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a hálózatok erősítik a helyi közösségek nőtagjai közötti kapcsolatot, így az adott régiók társadalmi vonzereje is megnő a fiatal nők számára.

A WOMEN projekt egy versennyel is ösztönözni szeretné a résztvevő régiók családbarát vállalkozásait és női vállalkozóit, ezért létrehozta a „Women are future” díjat. A versenyre három kategóriában mintegy 150 nevezés érkezett a helyi példaképek közül; végül hat nemzetközi győztest hirdettek, akiket teljesítményüket bemutató videoportréval jutalmaztak. A videók ösztönzően hatnak a többi szereplőre, emellett konkrét példákat mutatnak be a résztvevő régiókban dolgozó nők és nőbarát vállalkozások sikeres tevékenységére.

„Mindenképpen cselekednünk kell, ha meg szeretnénk akadályozni a magasan képzett nők elvándorlását, hiszen ez a kulcsa a dinamikus és összetett helyi közösségek kialakulásának, valamint a folyamatos gazdasági versenyképesség biztosításának. A WOMEN projekt keretében megvalósuló kísérleti tevékenységek az első lépést jelentik régióink eredményesebb és élettelibb jövője felé.”

Wilfried Köhler, a Demográfiai és térbeli vizsgálatok osztályának vezetője, Szász-Anhalt Tartomány Regionális Fejlesztési és Közlekedési Minisztériuma


A teljes beruházás és az EU által biztosított finanszírozás

A „WOMEN - Realising a Transnational Strategy against the brain-drain of well-educated young women” (Transznacionális Stratégia megvalósítása a magasan képzett, fiatal nők munkaerő-elszívásának megakadályozására) elnevezésű projekt teljes beruházott összege 2 201 474 EUR, ehhez az EU Regionális Fejlesztési alapja 1 756 041.50 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013. közötti programidőszak „KÖZÉP-EURÓPA” operatív programjának részeként.


A tervezet dátuma

19/05/2014