A szlovén–magyar határon megvalósuló projekt javítja a lisztérzékeny betegek életminőségét és a nekik nyújtott szolgáltatások színvonalát

Északkelet-szlovéniai és délnyugat-magyarországi partnerek működnek együtt abban a projektben, amelynek célja a régióban élő lisztérzékeny betegek életminőségének és a nekik nyújtott szolgáltatások színvonalának javítása – a betegség fiatal kortól kezdődő szűrése révén. A búzában és a vele rokon gabonafélékben előforduló gluténre adott reakció által okozott lisztérzékenység egyike a fejlett világra jellemző leggyakoribb krónikus immunbetegségeknek.

További eszközök

 
Óvodai dolgozók vesznek részt egy interaktív programon, ahol megtanulhatják, miként lehet gluténmentes ételeket készíteni. © Jasmina Dolinsek Óvodai dolgozók vesznek részt egy interaktív programon, ahol megtanulhatják, miként lehet gluténmentes ételeket készíteni. © Jasmina Dolinsek

A szűrésre tett erőfeszítések

Azzal, hogy gyors és egymást követő vizsgálatokat végeztek az óvodások és a középiskolások esetében, az illetékesek ki tudták szűrni az oligoszimptómás betegeket, így megfelelő diagnosztizálásról és kezelésről tudtak gondoskodni, amire máskülönben nem került volna sor mindaddig, amíg gyermekek sokkal idősebbek nem lesznek. A proaktív megközelítés lehetővé tette, hogy e gyermekek egészen fiatal koruktól egészségesebben élhessenek.

A szűrővizsgálatokat tanfolyamok és rehabilitációs táborok kísérték, amelyek során az egészséges, gluténmentes életmód lehetőségeit ismertették a betegekkel és családtagjaikkal. Az erőfeszítések során való együttműködés révén a két ország jelentősebb eredményeket tudott elérni. „Nagyon értékes számunkra a szlovén szakértőkkel és betegekkel való együttműködés, akik egy 20 éves múltra visszatekintő egyesülettel is büszkélkedhetnek. Az együttműködés keretében tanácsot kaphatunk, és megismerhetjük azokat a követendő példákat, amelyeket a szlovének már kipróbáltak. A lisztérzékeny betegek találkozói – például az egyesületeink idén először sorra kerülő nemzetközi ifjúsági tábora – nagyon fontosak a lisztérzékeny betegek számára, mivel a hálózatépítés mellett sokat tanulhatnak a hasonló problémákkal küzdő kortársaiktól, emellett e találkozók olyan hasznos információk forrásául is szolgálnak, amelyek hozzájárulnak a lisztérzékenységgel küzdők életminőségének javulásához” – mondta Hajós Attila, a Vas Megyei Lisztérzékenyek Egyesületének elnöke.

Figyelemfelhívó kampányok

A projekt részét képezte egy jelentősebb figyelemfelhívó kezdeményezés is, amelynek részét képezték a lisztérzékenység világnapján tartott jelentős rendezvények, valamint helyi és nemzeti médiabeszámolók, amelyek informálták a széles nyilvánosságot a lisztérzékenység jelentette teherről, továbbá arról, mennyire fontos a lisztérzékenyek számára az egészséges táplálkozás. A figyelemfelhívó erőfeszítések középpontjában szerepeltek az egészségügyi szakemberek is, ami korábbi diagnózist tesz lehetővé, az orvosok pedig pontosabb ismeretekhez jutottak a betegségről.

A projekt végén tartott orvosi konferencia lehetőséget teremtett az összegyűlt orvosok számára tapasztalataik és szakismereteik megosztására. Az élelmiszer-ipari szakemberek lisztérzékenységgel kapcsolatos ismereteit is bővítették: a szakemberek a gluténtartalmú élelmiszerekkel való keresztszennyeződés veszélyeiről tanulhattak, továbbá a helyettesítő lehetőségek biztosítására bátorították őket. A rendes esetben jelentős mértékben a gluténre támaszkodó élelmiszer-ipari szakemberek a gluténmentes termékek készítését ismertető sütőtanfolyamokon vehettek részt.

Határokon átnyúló együttműködés

A projekt másik fontos aspektusát jelentette a határokon átnyúló mobilitás; a gluténmentes sütés-főzésről kétnyelvű ismertetők készültek, amelyeket a betegek körében és az éttermekben terjesztettek. A betegek mobilitásának és társasági életének előmozdítása érdekében az éttermeket arra ösztönözték, hogy gluténmentes ételeket is vegyenek fel étlapjaikra. A lisztérzékeny betegek gyakran érzik úgy, hogy az étrendi korlátozások miatt kirekesztődnek a társasági eseményekről – a program ez ellen is felvette a harcot. Sor került a határ mindkét oldaláról származó termékek gluténtartalmának vizsgálatára, a vizsgálat során nyert adatokat pedig mindkét régióban közzétették.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

Az „LQ-CELIAC – A lisztérzékeny betegek életminőségének javítása a szlovén–magyar határ menti térségben” projekt teljes beruházási költsége 627 122 euró, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési alap 72 141 euróval járult hozzá a 2007–2013-as programidőszak „Szlovénia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program” operatív programjának keretében, a „Megelőző egészséggondozás” prioritási tengely alapján.

A tervezet dátuma

05/08/2015