Hozzuk divatba a társadalmi befogadást!

Újjáélesztik a régió gazdaságát, és a divatipar segítségével előmozdítják a társadalmi befogadást.

További eszközök

 
A projekt keretében a résztvevők a roma kulturális örökség felhasználásával tanulták meg a releváns készségeket, például a varrást, a szabást és a ruhatervezést. © HUSK Design A projekt keretében a résztvevők a roma kulturális örökség felhasználásával tanulták meg a releváns készségeket, például a varrást, a szabást és a ruhatervezést. © HUSK Design

" A kezdeményezés középpontba állítja a roma kultúrát és a gömöri regionális identitást, és nem pusztán szolidaritási alapon, hanem valós segítséget merítve belőle. Ezért a kutikai projektet nagyon ígéretes kísérletnek tartom, amely más régiók kezdeményezései számára is példaértékű lehet. "

Rudolf Chmel, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke

A szlovákiai Tarnala város vezetősége, szembesülve az átlagosnál magasabb munkanélküliségi ráta és a szociálisan hátrányos helyzetű lakosok (beleértve a romákat) számának növekedése okozta növekvő társadalmi intoleranciával, cselekvésre szánta el magát. Olyan munkahelyeket akartak teremteni, amelyek nemcsak munkát adnak a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak, hanem a kultúrájukat is felkarolják. Ezeknek a céloknak a megvalósítására a ruházati ipar tűnt a legmegfelelőbbnek.

A divat mint híd

Első lépésként gondoskodni kellett arról, hogy a célcsoportok elsajátítsák a megfelelő készségeket. A projekt keretében a célcsoportok a roma kulturális örökség felhasználásával tanulták meg a releváns készségeket, például a varrást, a szabást és a ruhatervezést. A roma lakossággal szemben jelentkező társadalmi kirekesztés visszaszorításáért küzdő Romani Design szervezet segített a program koordinálásában. A projekt célja az volt, hogy a divat - mint a lakosság egésze számára jól ismert terület - segítségével hidat építsenek a roma kultúra és a többségi társadalom között.

A projekt keretében 30 személyt – 15 szlovákot és 15 magyart – választottak ki az általános képzési programban való részvételre. Ez az alapképzés nemcsak a divattal kapcsolatos készségekre helyezett hangsúlyt, hanem olyan általános készségekre is, mint például a szociális kompetenciák és a szakképzés. A záróvizsgát követően a 14 legjobb tanuló lehetőséget kapott, hogy a divat világában tevékenykedjen.

Divatbemutató

A képzés betetőzéseként jelentős médiaérdeklődés kísérte divatbemutatót rendeztek, amely városszerte nagy sikert aratott. A kifutón bemutatott számos ruha között ott voltak a projekt résztvevőinek közreműködésével tervezett, a roma kultúra inspirálta modellek is. A kollekció megvásárolható a Romani Design Fashion Studio bemutatótermében és webáruházában.

A projektpartnerek a tanfolyam eddigi tapasztalatainak felhasználásával keresik az új lehetőségeket, és új résztvevők bevonásával folytatni akarják a tanfolyamot. “Végül már aludni sem tudtam az izgalomtól”, emlékszik vissza az egyik varrónő, Iveta.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A “HUSK Design – Re-industrialisation with innovative technologies: the revival of Tornala’s dress factory by Hungarian custom design” (HUSK Design - Reindusztrializáció innovatív technológiákkal: Tornala ruházati iparának újjáélesztése magyar dizájnelemekkel) projekt teljes beruházási igénye 312 120 euró, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 252 037 euró összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programozási időszak „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program" operatív programjának részeként.

A tervezet dátuma

20/07/2015