Szemben az árral az árvíztől fenyegetett régiókban

A FLAPP projektet elsősorban a résztvevők nagy száma és a multidiszciplinaritás jellemzi: 15 ország közös erőfeszítése teszi lehetővé az árvízveszély elleni küzdelem gyakorlatiasabb megközelítését. A FLAPP (Flood Awareness & Prevention Policy in border areas – árvízveszély-tudatosság és árvízmegelőzési politika a határ menti területeken) olyan partnerségek létrejöttét segítette elő, amelyek más módon talán soha nem alakultak volna ki, és amelyek az árvíz-előrejelzés, a lakosság védelmét szolgáló folyómeder-kezelés, valamint a természetvédelmi és gazdasági fejlesztések terén új intézkedések bevezetését tették lehetővé a veszélyeztetett határ menti területeken.

További eszközök

 
Légi felvétel a Duna hullámteréről Légi felvétel a Duna hullámteréről

„Érdekes volt a hollandok „Helyet a folyónak” elnevezésű projektjét látni ezen a területen. Megmutatta, hogy az árvízvédelem és a természetvédelem megfér egymás mellett, ha hagyunk nekik elég helyet. Ezeket az információkat saját munkámban, a regionális kormányzat számára készülő javaslataimban is fel tudom használni.”
Josu Elso, GAVRN projektvezető, Navarra, Spanyolország

A FLAPP projekt által lefedett területeken élők számára az árvíz nem újdonság, ezért 12 folyómedri területről 37 partner is saját tapasztalatai megosztásával járult hozzá a munkához. Írországtól Görögországig és Észtországtól Spanyolországig zajlik a tapasztalatcsere és a gyakorlati megoldások kialakítása.

Az ötletek lefordítása a gyakorlat nyelvére

A FLAPP hálózatának vezető partnere a Maas-Rajna eurégió volt (Maastricht, Hollandia). A projektpartnerek fő célja az volt, hogy minél hatékonyabbá tegyék az árvízmegelőzést és az árvíz-előrejelzést, terjesszék az információkat és enyhítsék a károkat. A regionális vízgazdálkodókhoz egyetemi kutatók és civil szervezetek társultak partnerként, és tehetségüknek köszönhetően még sokszínűbbé vált a csapat. A hálózat folyó- és patakrendszerek kezelésével kapcsolatos elképzeléseit rövid időn belül beépítették az olyan eszközökbe is, mint a bevált gyakorlatokat tartalmazó útmutató és lista, továbbá az EU és a nemzeti hatóságok felé megfogalmazott javaslatokban is figyelembe vették azokat.

Árvízmegelőzés: gyarapodó szempontok

A 15 határ menti területet (köztük EU-n kívüli országok területeit is) nagyító alá helyező kutatás során a projektpartnerek különféle vízgyűjtő területeket vizsgáltak, többek között a Duna, a Tisza, az Evros, az Ebro, a Nyeman, a Maas, a Rajna, a Scheldt, az Elba és az Odera folyóknál. A partnerek a strukturális és térbeli intézkedések, a fenntartható élelmiszer-gazdálkodás (különösen a fontos ökológiai területeken), a katasztrófakezelés, a folyómeder-alapú megközelítést elősegítő határokon átnyúló együttműködés és a lakossági árvíztudatosság szempontjaiból vizsgálták az árvízvédelmi rendszereket. Új árvízkezelési fogalmakat („folyami terület” és „helyet a folyónak”) vezettek be és vitattak meg. A FLAPP tájékoztatási és megelőzési stratégiáját olyan újdonságok fémjelzik, mint az erre a célra létrehozott webhely, brosúrák, jelzések és szórólapok, árvízpolitikai jelentések, valamint az információs rendszerek és határokon átnyúló térképek.

Egyre aktívabb együttműködés a folyók mentén

A projekt meghatározó volt az árvizeket és szennyezést vizsgáló határokon átnyúló együttműködések kialakulásában, többek között a litván-orosz határon fekvő Nyeman deltájának esetében. Tervezik az ír árvízstratégiai irányelvek görögre fordítását és felhasználását az Evros deltavidékén, miközben a szegedi és budapesti árvízstratégiához a maastrichti (Hollandia) mozgó gátak adtak ihletet, a Tisza árvízvédelmi információs központja pedig a szászországi árvízvédelmi központ tapasztalatait használta fel.


A tervezet dátuma

17/12/2009