Növekszik a csatornázási arány

Székesfehérvár városában és térségében hamarosan további lakosokat kötnek be a helyi szennyvízcsatorna-hálózatba, aminek révén javulni fog az életminőség, és tisztább lesz a környezet.

További eszközök

 

A három környező településen jelenleg nincsen csatornázás, így tehát jelentős mértékben meg fog változni a lakosok élete. Összesen közel 7 000 háztartás bekötésére kerül sor.

Javul az életminőség

A projekt Székesfehérvár még csatornázatlan területeire, valamint a három környező településre (Pátka, Pákozd, Seregélyes) terjed ki (Székesfehérváron 91,5%-ról 96%-ra fog nőni a csatornázási arány). A három, jelenleg csatornázatlan területen érezhetők lesznek az előnyök. Jobb szennyvízelvezetés, jobb életminőség és jelentősen kevesebb környezetszennyezés lesz az eredmény. A csatornázási arány 2013-ra várhatóan meghaladja a 80%-ot, és a következő évtized során közel 100%-os lesz. A projekt befejezésekor további 20 552 lakos lesz bekötve a szennyvízcsatorna-hálózatba.

Bővül a szennyvízcsatorna-hálózat

A projekt bővítési aspektusa a székesfehérvári szennyvízcsatorna-hálózat továbbfejlesztését jelenti, amibe beletartozik a főgyűjtők részleges felújítása, közös regionális létesítmények építése, új szennyvízcsatorna-hálózatok építése Pátka, Pákozd és Seregélyes községekben, valamint ezek székesfehérvári hálózatba való bekötése. A projekt 6 744 új háztartás bekötését, 148,8 km gravitációs csatornát és 41 km nyomóvezetéket jelent, a szükséges szennyvíztovábbító és -átemelő telepekkel együtt. A településeken keletkező szennyvíz az egyesített szennyvízcsatorna-rendszeren keresztül a meglévő székesfehérvári központi szennyvíztisztító-telepre kerül (ahol másodlagos kezelés történik).
A szennyvízcsatorna-hálózat felújítási munkálatai keretében a Budai út alatti főgyűjtő körülbelül 1 000 méteres szakaszon azonos átmérőjű kőcserép csövekkel kerül felújításra. Máshol a Seregélyes–Adony út alatt futó csatorna 874 méter hosszan felújításra kerül. A felújítási munkálatok részeként a Fiskális út alatt futó csatorna alsó szakaszán növelni kell az átmérőt, hogy el tudja vezetni a Pátka, Csala és Öreghegy új csatornáiból érkező szennyvízmennyiségeket.

A természeti környezet biztosan nyer

A projekt a környezet számára is jó hírekkel szolgál, mivel meg fogja akadályozni, hogy a szennyvíz a talajba szivárogjon, megszünteti a talajvíz és a természetvédelmi területen fekvő Velencei-tó szennyeződését.

A tervezet dátuma

06/02/2011