A szennyvízgyűjtés és -kezelés, valamint az ivóvízellátás regionális megközelítése

A folyamatban levő uniós finanszírozású nagyprojekt célja, hogy mintegy 65 magyarországi önkormányzat számára tisztább ivóvizet biztosító állomáshálózatot építsen ki. Ez a regionális vízrendszer több százezer lakos számára teszi lehetővé a biztonságos ivóvízfogyasztást, és óvja a helyi környezetet.

További eszközök

 

A tiszta ivóvízhez való hozzáférés az ENSZ szerint alapvető emberi jognak minősül, és létfontosságú szerepet tölt be az életszínvonal javításában világszerte. Egy átlagos fogyasztónak naponta legalább 20–50 liter tiszta, biztonságos vízre van szüksége az ivóvízfogyasztáshoz, főzéshez és tisztálkodáshoz. A vegyi anyagokkal, szennyeződésekkel vagy betegségeket hordozó baktériumokkal szennyezett víz nem pusztán piszkos, hanem veszélyes az emberek és állatok egészségére is. Az érintett önkormányzatok hozzáférnek a vízellátó rendszerhez, azonban jelenleg a víz minősége nem felel meg az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló, 98/83/EK tanácsi irányelv előírásainak. Az arzén-, mangán-, vas-, bór- és ammóniumértékek javulni fognak.

A tiszta víz kiemelten fontos az egészség és az életszínvonal javításában: ez a gondolat áll azon uniós döntés hátterében, hogy egy ivóvízellátást javító nagyprojektet finanszírozzon a kelet-magyarországi Békés megyében. A regionális projekt mérete – kb. 300 000 lakos egészséges ivóvízzel történő ellátása – jelentős beruházást igényel az uniós Európai Regionális Fejlesztési Alaptól. 

Az uniós előírásoknak való megfelelés

Corina Creţu, a regionális politikáért felelős uniós biztos szerint ez a nagyprojekt „bemutatja, hogyan járul hozzá a regionális politika az emberek életének javításához, miközben védi a környezetet, és elősegíti egy érzékeny és fenntartható regionális rendszer kifejlesztését”.

A tisztább, biztonságosabb víz egészségi és társadalmi előnyein túl a projekt a várakozások szerint 225 munkahelyet hoz létre a végrehajtás során, és további 10 munkahelyet a végrehajtás után. 

A regionális rendszer néhány jellemzője

A regionális ivóvízrendszer kiépítése mintegy 65 települést fed le, és nyolc vízbázisra épül négy már meglévő telepen, amelyeket újjáépítenek vagy fejlesztenek (Lőkösháza-Kevermes, Medgyesbodzás, Csanádapáca és Újkígyós), ezenkívül két új vízbázis épül Kunágotán és Kaszaperen. 

A hálózat fejlesztéséhez hozzátartozik egy 396 km hosszú új vízhálózat kiépítése, 422 új háztartás bekötése a rendszerbe, és 8327 háztartás esetében a már meglévő bekötés újjáépítése. A projekt egyúttal új kutak megépítését, illetve régi kutak rehabilitálását és leszerelését is finanszírozza, amellyel 9000 m3-rel növeli az addigi 6500 m3-es víztárolási kapacitást. 

Három telepen (Lőkösháza-Kevermes, Csanádapáca, Újkígyós) a vízkezelési technológiák kiépítésének befejezésére van szükség; Kaszaperen új kezelési és gázmentesítő berendezés, Geszten pedig új víztisztítóegység kiépítése van tervben. A projekt egyúttal többek között hét szivattyúállomás megújítását vagy telepítését tűzte ki célul: öt a közép-békési térségben, kettő pedig Orosháza térségében található, illetve készül majd el.


Összberuházás értéke és uniós támogatás

A „Békés megyei ivóvízminőség-javító program” teljes költsége 129 854 469 euró, ebből az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 98 199 531 euró az „Egészséges és tiszta települések” operatív program keretén belül a 2007–2013-as programozási időszakban.


A tervezet dátuma

14/04/2016