Új út új távlatokkal

A dél-magyarországi Kecskemét jelentős előnyökhöz fog jutni az új elkerülő szakasznak köszönhetően, aminek révén csökkenni fognak a torlódások, a balesetek, valamint a zaj és a légszennyezés mértéke. A város északi peremvidékén épülő új út egyúttal a Budapest, Békéscsaba és Dunaföldvár irányába tartók menetidejét is lerövidíti majd.

További eszközök

 

Magyarország számos országos jelentőségű és nemzetközi közútja, például az M5-ös autópálya és az 5-ös és 44-es főút is Kecskemét közelében halad el. Az új elkerülő jól illeszkedik a meglévő úthálózatba, ezenkívül jelentős mértékben elvonja a városközponton keresztül haladó forgalmat. A mintegy 114 000 helyi és környékbeli lakos mostantól könnyebben jut be a városba, egyúttal kellemesebb lakókörnyezetben élhet.

A munkálatok jelentősebb elemei

Az útépítési munkálatok során 10,3 km hosszú elkerülő épült meg (további szakaszai egy másik projekt keretében, a 2014–2020 programozási időszak során fognak megépülni). A munkálatok egy párhuzamosan haladó szervizút, hat hídszerkezet és nyolc útkereszteződés megépítésére is kiterjedtek. Az elkerülő minkét irányban egysávos. Az úton a maximálisan megengedett sebesség 90 km/óra.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „445 Northern Bypass Road Around Kecskemét” (A 445-ös kecskeméti északi elkerülő út) elnevezésű projekt teljes beruházási igénye 55 663 894 euró, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 32 277 822 euró összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programozási időszak „Közlekedés” operatív programjának részeként. A munkálatok támogatása „A térségi elérhetőség javítása” prioritási tengelyen keresztül történik.


A tervezet dátuma

17/06/2015