Az új kulturális létesítmények Pécsett a helyieket és a turistákat egyaránt megszólítják.

A dél-magyarországi Pécsett megnyílt Zsolnay Kulturális Negyed évente várhatóan 180 ezer látogatót vonz majd. A területet egy olyan projektnek köszönhetően alakították át, melynek célja régi gyárépületek felújítása és átalakítása.

További eszközök

 

A pécsi új Kulturális Negyedet, amely a Zsolnay porcelán- és kerámiagyár telephelyén helyezkedik el, 2012 áprilisában nyitották meg a látogatók előtt. Amellett, hogy ez a fejlesztés növeli a turizmusból származó bevételt, várhatóan munkahelyeket teremt, és hozzájárul a régió kreatív gazdaságához.

A létesítmény megnyitása előtt a városnak nem volt szükségleten alapuló kulturális infrastruktúrája, ezért a Zsolnay fejlesztés egy olyannyira szükséges helyszínt biztosít a helyi intézmények és szervezetek számára. Néhány meglévő intézménynek is – beleértve a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát – magas minőségű helyet biztosít.

Széles körű fejlesztés

Egyes kulturális fontosságú épületek helyreállítása, illetve más épületek lebontása mellett a projekt a következőket biztosítja:

  • Egy 800 férőhelyes multifunkcionális rendezvény tér;
  • Egy 1 000 m2-es kiállítótér;
  • Egy galéria kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel; és
  • Egy kétszintes parkolóház.

A negyed északi és déli részét egy gyalogos híd köti össze, amely a 6-os út felett ível át. A gyalogos híd lábánál egy látogatóközpontot helyeztek el. Az egyéb munkálatok magukban foglalták többek között egy 11 ezer m2-es park helyreállítását, ahol értékes, őshonos fák találhatók, továbbá játszóterek építését és egy macskaköves tér helyreállítását. Egy mauzóleum és egy, a fejlesztést körülvevő díszes kerítés is helyreállításra került. A fejlesztés részeként a gyár működő telephelyeit áttelepítették a létesítmény keleti részére.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Zsolnay Kulturális Negyed” Projekt teljes beruházási költsége 55 244 927 euró, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 32 969 529 euróval járult hozzá a 2007 és 2013 közötti programozási időszak „Dél-Dunántúl” operatív programjának részeként. A munkálatok az "Integrált városfejlesztési program" hatálya alá esnek.


A tervezet dátuma

10/06/2015