Csökkenteni az árvizeket, gondozni a természetet

Egy új, nagy kapacitású, mintegy 51 km2 alapterületű víztározó építését tervezik Északkelet-Magyarországon. Az elsődleges cél az, hogy csökkentsék a jelentős károkat okozó árvizek kockázatát a Szamos folyó mentén.

További eszközök

 

A Szamos-Kraszna-közi árapasztó tározó megépítése a Tisza-völgy árvízvédelmének fejlesztésére irányuló tervek részét képezi. A létesítendő tározó kulcsfontosságú eleme ezeknek az átfogó terveknek, egyben lehetővé fogja tenni a helyi tájgazdálkodás javítását.

Új nagy kapacitású víztározó

A Szamos Romániában ered, és magyarországi szakasza csak 50 kilométer. A folyó elsősorban vízhozamának jelentős ingadozásairól ismert, ami miatt a környező lakott területeket rendszeresen komoly áradások sújtják. Ezek az árvizek különösen érzékenyen érintik a megművelt területeket és az állatállományt.

2008 októberében Magyarország terveket nyújtott be egy új víztározó létesítésére az észak-alföldi régióban. A projekt a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program keretében kerül megvalósításra – ez utóbbi a Tisza-völgy árvédelmi rendszerének javítására irányuló tervek részét képezi. A Kohéziós Alap társfinanszírozásában megvalósuló projekt célja az, hogy csökkentse az árvizeket a térségben, és javítsa a tájgazdálkodást a víztározó körül.

A projekt keretében létesítendő víztározót a víz be- és levezetésére szolgáló szabályozható műtárgyakkal ellátott gátak veszik majd körül. A Szamos-Kraszna-közi árapasztó víztározót a Szamos bal partján fogják felépíteni, nyolc nagyobb település gyűrűjében. Alapterülete kicsivel 51 km2 fölött lesz, és 126 millió m3 víz befogadására lesz képes maximális tározási szint mellett – ebben az esetben az átlagos vízmélység 2,5 m lesz. A tározót körülvevő, részben már meglévő, részben még megépítendő gátak tengerszint feletti magassága mintegy 114 m.

A vízbeeresztésre szolgáló műtárgy átfolyási kapacitása 520 m3/másodperc lesz. A tározó összes vízforgalmát háromnyílású zsilipszerkezet fogja biztosítani.

Vége a súlyos következményekkel járó áradásoknak

A projekt eredményeképpen várhatóan jelentős mértékben fognak csökkenni az áradások a környező területen élő 205 ezer ember számára. A tervezők továbbá azt remélik, hogy a létesítmény által biztosított vízfelvétel javítani fogja a tájgazdálkodást, amely így nagyobb összhangban lesz a természeti feltételekkel, és jobban igazodni fog a 2010-2014. közötti időszakra szóló vidékfejlesztési programhoz. A begyűjtött víz pl. a természet javára fordítható és öntözésre használható fel.

A tározóban talajvíz-figyelő kutak és berendezések lesznek telepítve, amelyek folyamatosan felügyelik a tározó vizének minőségét és mennyiségét. Továbbá környezeti megfigyelés révén fogják biztosítani a helyi természetes és természetközeli élőhelyek védelmét.

A tervezet dátuma

16/12/2010