Bővülő hulladékvíz- és szennyvízkezelési kapacitás

A lakók egészségének és a környezet megóvásának érdekében tett erőfeszítések részeként a projekt keretein belül kibővítik az érdi, a diósdi és a tárnoki csatornahálózatot, valamint az érdi szennyvíztisztító telepet. A munkálatok során 71 új szivattyúállomást létesítenek, 15 másikat pedig korszerűsítenek.

További eszközök

 

A térségben a projekt hatására megszűnik a felszín alatti vizek szennyezése, javul az érintett településeken lakók környezeti életminősége, és jobbá válnak a fenntartható fejlődés környezeti feltételei.

Több csatornázott háztartás

A bővítési munkálatok és fejlesztések befejeződését követően a hálózat további 58 400 főt fog kiszolgálni. A projekt három fő részből áll:

  • Csatornázás: Érd, Tárnok és Diósd sűrűn lakott részein kibővítik a csatornahálózatot. Összesen 28 976 háztartásnak építenek ki új kapcsolódási pontot. Az új gyűjtőhálózat teljes hossza eléri a 442 km-t, további 9,4 km már működő csatornát pedig felújítanak. A közeli Natura 2000 természetvédelmi területen élő védett madarak párzási időszakát az építkezési munkálatok teljes hossza alatt maximálisan figyelembe veszik.
  • Szennyvíz-tisztítás: a jelenleg is működő érdi szennyvíztisztító telepet korszerűsítik és kibővítik, amely így képes lesz a 139 833 főnyi lakosság kiszolgálására, a telep teljes vízátbocsátási kapacitása pedig 16 300 m3/nap mennyiségre növekszik. A telep ennek eredményeképpen képes lesz megfelelni az érzékeny területekre érvényes kibocsátási határértékeknek.
  • A szennyvíziszap kezelése: az anaerob lebontással végzett iszapstabilizáció után az anyagot mezőgazdasági célokra fogják felhasználni.

A vízszennyezés ideje véget ért

Az új hálózat jóvoltából a helyi lakosság, valamint a szennyvízgyűjtő és -tisztító rendszerbe bekötött egyre több környékbeli részesülhet jobb minőségű szennyvízkezelési szolgáltatásban. A csatornabővítési és -felújítási munkálatok, illetve az érdi szennyvíztisztító telep által nyújtott magasabb színvonalú szolgáltatás közvetlen eredményeképpen a felszín alatti vizek szennyezettsége várhatóan csökkenni fog a projekt által lefedett területen. Ami a gazdasági hatásokat illeti, a projekt az építési és fejlesztési szakaszban 180, hosszú távon pedig további 17 új munkahelyet teremt, ezzel is hozzájárulva a helyi gazdaság fejlődéséhez.

A tervezet dátuma

10/10/2011