Gyorsforgalmi út a magyarországi Balaton-régión belüli mobilitás fejlesztéséért

A két történelmi várost, Székesfehérvárt és Veszprémet összekötő főút mentén tervezett fejlesztések, autópályák és biztonsági elemek illeszkednek a magyarországi Balaton-régió szélesebb körű fejlesztési terveibe. 

További eszközök

 

A közép-dunántúli régióban elhelyezkedő Székesfehérvár és Veszprém városát összekötő főút szakaszai mellett a forgalom, a zaj és a légszennyezés jelentős gondot okoz. E problémák kiküszöbölését tervezi egy uniós támogatásban részesülő nagyprojekt az M7-es autópálya és a 8-as számú főút mentén zajló útszakasz- és csomópont-fejlesztések révén, amelyek részét képezi többek között új utak és csomópontok építése, valamint a tájrendezés és a vízelvezetés is.

A beruházást jóváhagyó regionális politikáért felelős biztos, Corina Creţu nyilatkozata szerint a projekt hozzájárul a forgalmi torlódások megszüntetéséhez, a közúti biztonság javításához, valamint a zaj és a légszennyezettség csökkentésével pozitív hatást gyakorol a környezetre.

A 8-as számú főút általános felújítása 2001-ben vette kezdetét a már meglévő szakaszokon végzett munkálatokkal, amelyek részeként építettek egy M7-es autópályához vezető, 2005-ben elkészült elkerülő utat, valamint egy 2006-ban elkészült, Székesfehérvárt és Várpalotát összekötő csaknem 10 km-es szakaszt. E munkálatok befejezésére irányul az új program, amely a TEN-T gyorsforgalmi közúthálózat mintegy 27 kilométeres szakaszát fedi le.

A kétszer két sávos gyorsforgalmi út külön szintű csomópontjai homogén és biztonságos forgalmi viszonyokat teremtenek majd a két fontos település és az M7-es autópálya között. A magyar hatóságok elkötelezték magukat a fennmaradó munkálatoknak a 2014–2020 közötti programozási időszak során megvalósuló második szakaszban, a 2018 végére történő befejezése mellett.

Három útszakasz, két időszak, több művelet

A projekt három fő útszakaszra és két időszakra elosztva valósul meg a 8-as főút mentén: az első szakasz a Székesfehérvár nyugati elkerülő építését, a második szakasz a Várpalota déli elkerülő építését foglalja magában, a harmadik szakaszban pedig a Várpalotát Veszprémmel összekötő felújított út befejezésére kerül sor.

Az uniós támogatásban részesülő munkálatok nagy része a Székesfehérvárt és Várpalotát összekötő útszakaszokra összpontosul. Ebben az időszakban végzik el a munka dandárját, egyebek mellett a terület-előkészítést, a vízgyűjtést és a vízelvezetést, az útépítést és a műszaki munkálatokat, a tájrendezést és a környezet védelmét. A projekt két időszaka elkülönül egymástól, sem pénzügyi, sem műszaki szempontból nincs átfedés közöttük. A teljes projekt 2018 végén zárul le, és a várakozások szerint az útdíjak révén saját bevételi forrást teremt.

Előnyök a helyi lakosság, a turisták és az építőipar számára

A Veszprém és Fejér megyét érintő fejlesztések fő célja a régión belül, illetve a régiók között zajló közúti közlekedés javítása. A projekt főbb előnyei a jobb hozzáférhetőségben, valamint az utazási idő, a balesetveszély és a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentésében nyilvánulnak meg. A projekt várhatólag kedvezően hat az építőiparra, az idegenforgalomra, illetve Székesfehérvár és a tágabb kelet-balatoni térség lakosságára. 

A Balaton 195 kilométeres partvonalával Közép-Európa legnagyobb tava. A tó legszélesebb pontján 14 kilométer széles, a legmélyebb szakaszán pedig több mint 12 méter mély. A déli part sekélyebb vize miatt népszerű családi üdülőhely, északi partján pedig hosszan elnyúló strandok találhatók.

Az összberuházás értéke és az uniós támogatás 

„A 8. számú főút Székesfehérvár és Veszprém közötti szakaszai” elnevezésű projekt teljes költsége 142 312 328 euró, ebből az Európai Unió Kohéziós Alapjának hozzájárulása 95 198 362 euró az „Integrált Közlekedésfejlesztési” operatív program „Az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetőségének javítása” prioritásának keretén belül a 2007–2013-as programozási időszakban. 

A tervezet dátuma

22/04/2016