Első osztályú szennyvízkezelő hálózatot kap egy településcsoport

A magyar fővárostól keletre eső 20 kistelepülés szennyvízkezelése terén jelentős fejlesztés történik.

További eszközök

 
Első osztályú szennyvízkezelő hálózatot kap egy településcsoport Első osztályú szennyvízkezelő hálózatot kap egy településcsoport

A Pest megyei Tápió-menti régióban található Nagykáta község környékét érintő fejlesztés során megújul, illetve új elemekkel egészül ki a csatornázási és szennyvízkezelő infrastruktúra. A 700 kilométernyi korszerű csatornahálózathoz mintegy 30 000 további háztartás fog csatlakozni.

Infrastrukturális átépítés

E projekt során a régió számos városa és községe új vagy továbbfejlesztett csatornahálózathoz juthat. A beruházás súlypontja a Budapesttől 55 kilométerre keletre fekvő Nagykáta lesz, de a fejlesztés a kisváros környékén 18 másik települést is érint.

A tervek szerint négy új szennyvíztisztító telep létesül és kibővítik a meglévő nagykátai szennyvíztisztító telep kapacitását. Megépül egy új regionális komposztálómű is.

72 400 érintett lakos

A fejlesztés keretében kibővítésre kerül Nagykáta, illetve a közeli Tápiószentmárton meglévő csatornahálózata. Új csatornahálózattal bővül a 18 környező település is: Bénye, Farmos, Jászfelsőszentgyörgy, Káva, Kóka, Mende, Pánd, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tóalmás, Újszilvás és Úri. Ezen felül mintegy 360 távolabbi épületet zárt szeptikus gyűjtőtartályokkal szerelnek fel.

A projekt eredményeként körülbelül 464 kilométernyi fővezeték és 235 kilométernyi háztartási bekötés létesül. A projekt gondot fordít arra is, hogy az EU természetvédelmi területei közé sorolt helyi Natura 2000 területek a munka során ne károsodjanak.

Új szennyvíztisztító telep létesül Szentlőrinckátán, Sülysápon, Tápiószentmártonban és Tápiószelén. A meglévő nagykátai szennyvíztisztító telep kibővített kapacitása napi kb. 1650 köbméternyi mennyiség feldolgozására lesz képes. Végül pedig új regionális komposztálómű épül fel Nagykátán, amely naponta mintegy 20 m3 szennyvíziszap víztelenítését fogja elvégezni.

A fejlesztés befejezésével az új szennyvízgyűjtő és -kezelő rendszer 72 400 lakost fog kiszolgálni. A projekt azon túlmenően, hogy az érintett lakosság számára jobb szennyvízkezelési szolgáltatást biztosít, a kibővített csatornarendszer révén a helyi talajvíz szennyezésének csökkentéséhez is hozzájárul majd. A négy új szennyvízkezelő telep a Tápió-menti régió vízminőségét is javítani fogja. További fellendülést jelent, hogy a fejlesztés megvalósítási szakaszának közvetlen eredményeként több mint 150 új munkahely jön létre.

Összköltség és EU-finanszírozás

A „Tápió menti régió szennyvíz elvezetése és szennyvíz tisztítása” projekt összes elszámolható költsége 106 424 700 euró, amelyhez a 2007-től 2013-ig tartó tervidőszakban az EU Kohéziós Alap 76 096 200 euróval járul hozzá.

A tervezet dátuma

25/06/2012