Európai tavainak védelme a klímaváltozással szemben

Európa tavaira fenyegetést jelentenek a klímaváltozás és az emberi tevékenység hatásai. Az EULAKES projekt célja, hogy a kutatók és döntéshozók közösen alakítsanak ki lehetséges megoldásokat a károk mértékének csökkentésére.

További eszközök

 
Az EULAKES keretében végzett kutatás keretében a Balatontól az olaszországi Garda-tóig értékelik a tavak általános egészségi állapotát. Az EULAKES keretében végzett kutatás keretében a Balatontól az olaszországi Garda-tóig értékelik a tavak általános egészségi állapotát.

" Az EULAKES projektnek köszönhetően a klímaváltozással járó kihívások mára a tó mentén élő közösségek egyik legfontosabb problémájává váltak, és a helyi települések most már nagyon komolyan veszik az általuk elvégzendő feladatokat "

Giorgio Passionelli, a Garda-tónál fekvő Torri del Benaco polgármestere, Olaszország

Az EULAKES projekt tudományos szakértők bevonásával törekszik a legjobb stratégiák kialakítására, amelyekkel csökkenthető a klímaváltozás és a környezetszennyezés hatása, valamint megvalósítható az ezekhez alkalmazkodó fenntartható partkezelés, ezzel igyekszik gondoskodni arról, hogy az európai tavak kezeléséért felelős döntéshozók megfelelően tájékozottak legyenek, és fel legyenek készülve a jövő kihívásaira.

Ennek a tudományos szakemberek és közhatóságok közötti egyedülálló együttműködésnek a tavak vízgyűjtő területére kiterjedő, transznacionális közös kezelési stratégiát kell eredményeznie, amely a környezeti, gazdasági és társadalmi-kulturális problémákra egyaránt figyelemmel van. A stratégia célkitűzéséhez tartozik egy olyan nemzetközi megállapodás létrehozása, amely magában foglalja a stratégiát, és megfogalmazza a közös kezdeményezési és tervezési folyamat irányelveit. 

Kutatás és beavatkozás a tavakon

A projekt kutatási részéhez tartozik a tavak egészségi állapotának felmérése a Balatontól az olaszországi Garda-tóig. A kutatás kiterjed a meglévő megfigyelő rendszerek vizsgálatára, és ahol szükséges, javaslatot tesz új megfigyelő rendszerek kialakítására. A kutatás során különös figyelmet fordítanak a tavak környezeti sérülékenységére és az ilyen sérülékenységek kockázataira vonatkozó tudás fejlesztésére. A projekt során egyedülálló módon törekedtek a tóparti önkormányzatok szerepének erősítésére, hogy ezek a közösségek is részt vehessenek a transznacionális kezdeményezésben.

Egy pozitív példa

Az EULAKES által végzett munkára példa a kutatók Fertő-tóról készített tanulmánya, amelyben a tó vizében jelenlévő tápanyagtartalom szabályozásához szükséges legelőgazdálkodási és mezőgazdasági gyakorlatot vizsgálták. A munka eredményeként elkészült egy tájhasználati tervezet, amely figyelembe veszi a környező területek hasznosítását, és pufferzónákat alakít ki a part és a környező mezőgazdasági területek között.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

Az „EULAKES – European Lakes Under Environmental Stressors” (EULAKES – Környezeti stresszoroknak kitett európai tavak) projekt teljes beruházási igénye 2 810 778 euró, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 2 208 771 euróval járult hozzá a 2007–2013 közötti programidőszak „Közép-Európa” operatív programjának részeként.


A tervezet dátuma

10/12/2014