Mild Home: Energiahatékony otthonok és falvak építése elérhető áron

A hét országból származó partnerek közös erőfeszítéssel fejlesztettek ki közepes és alacsony jövedelmű családoknak szánt terveket energiahatékony otthonok és egy ökofalu építésére. A Mild Home projekt követelményei közé tartozott a helyi anyagok és szállítók használata,

További eszközök

 
A projektpartnerek terveket dolgoztak ki energiatakarékos otthonok és egy ökofalu megépítésére.  © Unioncamere del Veneto A projektpartnerek terveket dolgoztak ki energiatakarékos otthonok és egy ökofalu megépítésére. © Unioncamere del Veneto

" Azért fogtunk össze délkelet-európai partnereinkkel, hogy kidolgozzunk egy innovatív modellt elérhető árú, energiahatékony lakóházak építésére. A projekt eredményei felülmúlták a várakozásainkat, és értékes transznacionális perspektívát nyitottak meg előttünk, lehetővé téve a magánszektor bevonását négy ház megvalósításába, amelyeket a piaci érték feléért alacsony jövedelmű állampolgároknak adunk bérbe. "

Castelnuovo önkormányzata

A lehető legnagyobb mértékű energiatakarékosság és az erőforrásokat hatékonyan kihasználó építési technikák alkalmazása. A konzorcium célja az volt, hogy az ilyen otthonok építése ökofalvakba (Eco-Green Villages – EGV) tömörítve történjen, ahol hatékonyabban lehet érvényesíteni az energiahatékonyság és a fenntarthatóság elvárásait.

A projekt megvalósíthatóságát egy nyolc európai tartományban végzett piackutatás támasztotta alá. A projekt finomhangolása során helyi lakosokat, hatóságokat, az anyagok beszállítóit, építőipari cégeket, építészeket és energetikai auditorokat egyaránt felkértek tanácsadásra.

Közösségi alapú megközelítés

Az elemzés alapján a projekt keretén belül tervezői pályázatot írtak ki az otthonok megépítésére öt EGV tesztkörnyezetben, amelyre építészek, mérnökök és diplomások sokasága válaszolt lelkesen, összesen több mint 100 ötletet gyűjtve össze a Mild Home kritériumok teljesítésére.

Egy másik kulcsfontosságú projektcél az energiahatékony épületek megépítését lehetővé tevő helyi beszerzési láncok kiépítése volt. A konzorcium képzéseket szervezett a Mild Home építési technikákról, amelyeken több mint 170 szakember vett részt a mérnöki, tervezői, építészeti, ingatlanos és ökológiai szakterületek képviseletében.

Példamutató magatartás

Mindezek alapján a konzorcium elkezdhette a befektetési tervek kidolgozását az összes EGV tesztkörnyezetben. Castelnuovo Rangone községben közbeszerzési eljárást indítottak egy EGV megépítésére. Stremben építészekkel és mérnökökkel kötöttek szerződéseket az ökofalu munkálatainak megkezdésére.

Savski Venacban műszaki és megvalósíthatósági tanulmányokat folytattak egy EGV megépítésére vonatkozóan, miközben Feltre önkormányzata projektkoncepciókkal bővítette a fenntartható energiára vonatkozó cselekvési terveket. Szófiában a helyi hatóság a 2014–2020 közötti programidőszakra vonatkozó uniós finanszírozásból tervezi megvalósítani a projekt következő lépését.

Emellett a Mild Home és EGV koncepciók más európai régiók és közösségek igényeihez is könnyűszerrel hozzáigazíthatók. A projekt hatására két további olasz község is saját ökofalvak tervezését kezdeményezte.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Mild Home” projekt teljes költsége 1 674 178 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 1 423 050 EUR összeggel járult hozzá a „Délkelet-Európa (SEE)” operatív programból a 2007-2013 közötti programidőszakban.

A tervezet dátuma

12/10/2015