A felhőbeli számítástechnika előtérbe helyezése a koordináltabb logisztika érdekében

A LOGICAL projektcsapat egy olyan információs és kommunikációs technológiai eszközt fejleszt, amely hatékonyabbá teszi a logisztikai szolgáltatásokat Közép-Európában.

További eszközök

 

" A LOGICAL felhőben tárolt alkalmazások igénybevételével a kis- és közepes méretű logisztikai vállalatok teljesen újszerű módon alkalmazhatják a szoftveres támogatást, így sokkal hatékonyabbá válik az ügyfelekkel és a partnerekkel való, határon átnyúló együttműködés. "

Jan Daske, üzleti fejlesztési igazgató, SALT Solutions GmbH, Szászország, Németország

A LOGICAL projekt fő célja a felhőbeli számítástechnika beillesztése az operátorok és az infrastruktúra-szolgáltatók mindennapi tevékenységébe. Az információs és kommunikációs technológiai eszköz javítani tudja a logisztikai vállalatok együttműködési képességét, mérettől függetlenül. A cél a közép-európai logisztikai csomópontok versenyképességének javítása a tranzakciós költségek csökkentése révén, valamint a fenntarthatóbb szállítási módszerek kollektív használatának ösztönzése.

A közép-európai logisztikai vállalatok együttműködési képessége serkenti a növekedést

Annak köszönhetően, hogy a már stabil EU-tagállamok, valamint a kontinens keleti részén elhelyezkedő feltörekvő piacok között helyezkednek el, a közép-európai logisztikai vállalatok hatalmas növekedési és foglalkoztatási lehetőségekkel rendelkeznek. A lehetőségek kiaknázásához azonban megfelelően kell kezelni a kihívásokat, például a just-in-time szállítás iránti egyre növekvő igényt, valamint a teherszállítás folyamatosan emelkedő környezetvédelmi költségeit. Ahhoz, hogy a logisztikai csomópontok megőrizzék versenyképességüket, elengedhetetlen a logisztikai vállalatok közötti együttműködő képesség, és a tanulmányok rámutattak, hogy a felhőbeli számítástechnika tökéletes megoldást nyújt az egy logisztikai csomóponton működő szereplők tevékenységének összehangolására.

A nemzetközi felhőbeli számítástechnikai eszköz kedvezményezettjeinek és felhasználóinak köre azon kis- és közepes méretű logisztikai vállalkozásokból kerül ki, amelyek a magas licencelési költségek miatt nem engedhetik meg maguknak a különböző szoftverrendszerek megvásárlását. Ezek a vállalkozások jobban meg tudják őrizni rugalmasságukat és versenyképességüket, ha olyan logisztikai szoftvert választanak, amelyeknél a használat szerinti díjszabás van érvényben.

Az egymással kapcsolatban álló csomópontok javítják az együttműködést, és előmozdítják a kelet-európai integrációt

A LOGICAL eszköz összességében megerősíti a logisztikai szektor előretörését. Emellett az alacsonyabb tranzakciós költségek révén a hatékonyságot is növeli, és elősegíti az intermodális együttműködést az egységes felhőbeli számítástechnikai rendszerben. Az eszköz a közép-európai integrációt is előmozdítja az univerzális megközelítésnek köszönhetően, amelyet más logisztikai csomópontok is alkalmazhatnak. A projekt céljai között egy olyan online oktatóeszköz kidolgozása is szerepel, amelynek segítségével a logisztika területén tevékenykedő szereplők bővíteni tudják kapacitásukat, valamint a tartós használat érdekében az üzleti tervek és hosszú távú karbantartási megállapodások kidolgozásának ösztönzésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

A projekt népszerűsítésében hat infrastruktúra-szolgáltató vesz részt, amelyeket gazdasági növekedési hivatalok, valamint logisztikai klaszterszervezetek támogatnak. A partnerségnek ezen kívül egy kutatóintézet és két egyetem is tagja, amelyek információs és kommunikációs technológiai eszközöket biztosítanak a logisztikai szektor részére.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Transnational LOGistics' Improvement through Cloud computing and innovAtive cooperative business modeLs” (Transznacionális logisztikai fejlesztés a „cloud computing” és egy innovatív-kooperatív üzleti modell alkalmazása révén) projekt teljes beruházási igénye 2 943 876 EUR, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 363 446 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programidőszak „KÖZÉP-EURÓPA” operatív programjának részeként.


A tervezet dátuma

19/11/2014