A VIS NOVA projekt a közép-Európában helyileg megtermelt, fenntartható és megújuló energiára épülő megoldások népszerűsítésére törekszik.

A projekt célja, hogy közép- és hosszútávon segítséget nyújtson a vidéki területeknek abban, hogy helyi forrásokból is fedezni tudják teljes energiaszükségletüket, a megújuló energia részarányának fokozása és a biztonságos ellátás növelése mellett.

További eszközök

 

" A VIS NOVA a vidéki területek fenntartható energiafejlesztésének kiindulópontja, a Transznacionális Együttműködési Megállapodás pedig újabb projekteket eredményezhet a projektpartnerek között. "

Sebastian Graetz, projektmenedzser, Aufbauwerk Region Leipzig GmbH

A projekt arra törekszik, hogy a regionális fejlesztési politikák rendszerszinten is erőfeszítéseket tegyenek a helyben megtalálható energiaforrások felhasználására és az energiapazarlás csökkentésére. Ennek elérése érdekében segítséget nyújt a helyi és regionális hatóságoknak, hogy új energiaterveket és kísérleti projekteket fejlesszenek ki és valósítsanak meg a bevált módszerek alapján.

Ezek a kísérleti projektek segítettekmegvalósítani a bevált módszerek és eljárások nemzetközi megosztását. A program információt szolgáltat például új, Európa más részein már használatban lévő korszerű energetikai innovációkról arra bátorítva a hatóságokat, hogy ők maguk is alkalmazzák azokat helyi szinten.

Sikeres kísérleti projektek

A VIS NOVA előnyei felfedezhetőek az általa támogatott sikeres kísérleti projekteknél, mint például a szekszárdi (Magyarország) fürdő- és sportközpontban elindított geotermikus fűtésrendszer. A központban a hőtermelést földgázzal oldották meg, de a központ környékén 350 méter mélységbe leásva lehetővé vált a 32 fokos talajvíz kiszivattyúzása. A fürdő déli oldalán épített szoláris hőrendszerrel kiegészítve, a központ fűtési összköltsége tekintetében 56%-os csökkenés volt kimutatható.

Másik példa, hogy egy modern energiagazdálkodási rendszer került telepítésre a villamosenergia-felhasználás csökkentése érdekében a gorlicei (Lengyelország) Ignacy Łukasiewicz iskolában a Gorlice Megyei Tanács kezdeményezésére; Mohácson (Magyarország) pedig egy új 30 MW-os biomassza-energiaközpont került kialakításra, amely a földgáz felhasználása helyett helyi melléktermékeket hasznosít a hőtermelés során. Az észak-szászországi körzetben kialakított delitzsch-i virtuális erőmű egy másik olyan kísérleti projekt, amelynek célja, hogy az önkormányzati épületek energetikailag teljesen függetlenné váljanak.

Többek között ezek a projektek arra törekednek, hogy csökkentsék az energiaköltségeket és az energiafelhasználást, miközben elősegítik a vidéki területek függetlenedését energiatermelésük tekintetében. Céljuk a régiók gazdasági versenyképességének megerősítése és területi kohéziójuk elősegítése. A helyileg megtermelt olcsó és fenntartható energia is hozzájárul az üzleti lehetőségek bevonzásához egy adott régióban, ami új munkahelyek létrejöttéhez vezet.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A "VIS NOVA" projekt teljes költsége 2 665 661 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 2 106 626 EUR összeggel járult hozzá a "KÖZÉP-EURÓPA" Operatív Programból a 2007-2013 közötti programidőszakban.


A tervezet dátuma

04/12/2014