A geotermikus energia hasznosítása

Budapest egyik legfontosabb turisztikai látványossága jelentősen csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását azáltal, hogy a terület gazdag termálvízkészleteit használja fűtési igényeinek kielégítésére. Ezzel nemcsak a környezet terhelését csökkenti, de energiaköltségeket is megtakarít.

További eszközök

 
Hőszigetelt csöveket fektetnek a Fővárosi Állatkert fűtését a közeli termálforrásból ellátó projekt részeként Hőszigetelt csöveket fektetnek a Fővárosi Állatkert fűtését a közeli termálforrásból ellátó projekt részeként

Egészen a közelmúltig a Fővárosi Állat- és Növénykert szinte teljes mértékben a drága, és időnként megbízhatatlan oroszországi földgázra hagyatkozott fűtési energiaigényének kielégítésében. Egy nemrégiben befejezett, az ERFA által támogatott projekt révén azonban lehetővé vált, hogy az Állatkert kihasználhassa az 1 000 méteres mélységben található termálvízforrás közelségét.

Ez a gyógyforrás több mint egy évszázada percenként több ezer liternyi forró vízzel látja el a közelben lévő Széchenyi Fürdő intézményét, amely Európa egyik legnagyobb és leghíresebb gyógyfürdője. A felszínre törő víz hőmérséklete körülbelül 72º C, ezért mielőtt a gyógyvíz a fürdő medencéibe kerülne, 40º C-ra kell hűteni. 

A földgáz- és villamosenergia-fogyasztás csökkentése

A projekt megvalósulásáig a vizet a fürdő elektromos rendszere hűtötte. Egy hőcserélő berendezés telepítésével azonban lehetővé vált, hogy a víz felesleges hőenergiájának nagy része hasznosítható legyen az Állatkert 26, többek között madarakat, elefántokat, majmokat és zsiráfokat befogadó, elkülönített fűtéssel rendelkező épületében – melyek közül több állandó trópusi vagy szubtrópusi hőmérsékletet igényel.

A projekt eredményeképpen a fűtési célokra kevesebb földgázt használó Állatkert, illetve a víz hűtésére kevesebb elektromos áramot használó Széchenyi Fürdő energiafogyasztása is jelentősen csökkent. Az év tavaszi és őszi, enyhébb időszakaiban az új rendszer szinte teljesen felváltja az Állatkertben a fosszilis tüzelőanyagok használatát. A téli hónapok alatt a földgázt és geotermikus energiát együttesen alkalmazzák az intézmény fűtésére. A többféle energiaforrás emellett nagyobb energiabiztonságot is jelent az Állatkert számára.

Az üvegházhatású gázok csökkentett kibocsátása

Persányi Miklós projektvezető elmondta, hogy a projekt rendkívül sikeresen hasznosította az egyébként kárba vesző geotermikus energiát. A projekt révén várhatóan több mint 500 tonnával csökken az Állatkert szén-dioxid-kibocsátása, az energiaköltségek pedig akár 20%-kal is visszaeshetnek, így tíz év alatt minimum 1,3 millió EUR megtakarítás érhető el.

„Napjaink folyamatosan emelkedő energiaárai mellett ez fontos kiegészítő forrás a számunkra. A projekt ugyanakkor olyan környezettudatos megoldásokat nyújt, amelyek a csökkentett szén-dioxid-kibocsátás révén a környezetre és jó hatással vannak.”

– Dr. Persányi Miklós egyetemi tanár, projektvezető és a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója

A teljes beruházás és az EU által biztosított finanszírozás

A „Heat Supply of Budapest Zoological and Botanical Garden by the Thermal Water of Széchenyi Bath” elnevezésű projekt teljes beruházott összege 314 918 061 HUF (körülbelül 1 049 727 EUR), ebből 188 950 837 HUF (629 836 EUR) az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2007–2013 közötti programidőszakának a „Közép-Magyarország” operatív program keretében nyújtott hozzájárulása.

A tervezet dátuma

07/01/2014