Városrekonstrukció Szécsény belvárosában

A Nógrád megyében található Szécsény belvárosa történelmi szempontból az egyik legjelentősebb terület Észak-Magyarországon. Az ERFA által finanszírozott projekt újra élettel töltötte meg ezt a fontos központot, amelyet az elmúlt években teljesen elhanyagoltak.

További eszközök

 
Szécsény történelmi gazdagságának megőrzése fellendíti a helyi gazdaságot Szécsény történelmi gazdagságának megőrzése fellendíti a helyi gazdaságot

" Az ERFA támogatásának köszönhetően Szécsény teljes történelmi városközpontja megújult, behozva a pénzügyi források hiányából fakadó több évtizedes lemaradást. "

Stayer László Péter, Szécsény polgármestere

A munkálatok során felújították a város főterét, az Erzsébet teret, valamint főutcáját, a Rákóczi utat. Megerősítették és újjáépítették ezenkívül a város evangélikus templomának falait is, így a város lakói újra látogathatják a templomot.

A belső és külső – különösen a homlokzaton végzett – munkálatok eredményeként megújult a Kultúra Háza is, és ma már tökéletesen illeszkedik történelmi környezetébe, miközben sikeresen betölti szerepét: színházként, zeneiskolaként, könyvtárként és kiállító térként funkcionál.

Még vonzóbb látvány

Szécsény monumentális városházának felújítása a beruházás egyik legfontosabb eleme volt, és jelentősen javított a város összképén. Az impozáns épület energiahatékonyabb lett, ebből kifolyólag pedig költséghatékonyabbá és környezetbarátabbá is vált.

A város erődjének romokban heverő falait és bástyáit szintén újraépítették és beillesztették a város szerkezetébe. A munkálatokba beletartozott a meglévő falak és bástyák renoválása, valamint a hiányzó vagy sérült részek újraépítése a középkori erőd látványának és jellegének megőrzése mellett.

A beruházás hozzájárult a turizmus és a helyi gazdaság fellendüléséhez. A kiváló minőségű városrekonstrukció a befektetőket is a városba vonzotta, ezáltal pedig munkahelyeket teremtett, és növelte a város versenyképességét.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Szécsény történelmi városmag rehabilitációja, II. ütem" projekt teljes költsége 3 042 910 euró, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 2 136 811 euró összeggel járult hozzá az „Észak-Alföld” Operatív Programból a 2007–2013 közötti programidőszakban.

A tervezet dátuma

13/01/2016