Felújított hajó: egyedülálló rendezvényhelyszín a Dunán

A Dunán lehorgonyzott A38 hajó új úszóműve rendkívül népszerű szórakoztató- és kulturális központtá vált. Az egykori ukrán teherszállító hajót először multifunkcionális térré alakították át 2003-ban. A hajó az ERFA-ból nyújtott finanszírozás révén 2010-ben egy második hajótesttel bővült, és az új tér kialakítása átütő siker lett.

További eszközök

 
Az A38 népszerű rendezvénytér a Dunán. Az A38 népszerű rendezvénytér a Dunán.

" A kibővített rendezvényhelyszín, amely jelentős szerepet játszik a magyar főváros kulturális életében elektronikus, rock-, avant garde-, jazz- és népzenei koncerteknek, filmvetítéseknek, kiállításoknak, kulturális vitáknak és bemutatóknak ad otthont. Az A38 új hajóteste ezenkívül vízibusz-kikötőként is funkcionál, és fontos része a magyar tömegközlekedési rendszernek. "

Kozlov Sándor, A38 hajó, Budapest

Bauhaus stílus panorámaablakokkal

Az A38 megnyitása óta kinőtte a rendelkezésre álló rendezvényteret, ezért egy második építményre is szükség volt. Az A38 második, Bauhaus stílusú 11 méter széles, 46 méter hosszú hajótestét hivatalosan úszóműként jegyezték be. A 200 négyzetméteres kiállítótér és a Dunára néző hatalmas panorámaablakok Budapest hagyományos II. kerületi Bauhaus-villáit juttatják eszünkbe. Az építmény kialakításának köszönhetően a látogatók közvetlen közelről csodálhatják meg a vizet, hallgathatják a víz csobogását, és magukba szívhatják a Duna illatát.

Színvonalas szolgáltatások

Az úszóműben kiállítóteret, irodát, tárgyalót és archiválási területet is kialakítottak. Az új építmény számos kulturális eseménynek, a klasszikus jazzkoncertektől az elektronikus műfajú koncerteken keresztül reggae- és rockkoncerteknek egyaránt otthont ad. Az új tér a hangszigetelt falak mellett a legmodernebb műszaki berendezésekkel is büszkélkedhet.

Azzal a törekvéssel összhangban, hogy a dunai vízi közlekedés visszanyerje egykori vonzerejét, a bővítmény hajók fogadására alkalmas dokkolóállomással is rendelkezik.

Díjnyertes alkotás

Az A38 nemzeti és nemzetközi díjakkal is büszkélkedhet. 2012-ben például a hajó étterme és bárja elnyerte a Lonely Planet által odaítélt hőn áhított „Világ legjobb klubja” címet. Szintén fontos megjegyezni, hogy a munkálatok 2011. évi befejezése óta 15%-kal nőtt az A38 látogatottsága. A hajót a Miniszterelnöki Hivatal 2014. március 30-án megrendezett, uniós finanszírozású projekteket bemutató eseménysorozata részeként projektpéldaként mutatták be.

Az Artemovszk 38 (A38) típusú hajót eredetileg kőszállításra tervezték. A budapestiek napjainkban egyszerűen csak A38-ként, vagy „a hajóként” nevezik.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Cultural, tourism and institutional development of the A38 Ship” (Az A38 hajó kulturális, turisztikai és intézményi fejlesztése) elnevezésű bővítési projekt teljes beruházási igénye 1 259 101 EUR, amelyhez az Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja a 2007–2013 közötti programozási időszak „Közép-Európa” operatív programjának részeként 909 553 EUR összeggel járult hozzá.


A tervezet dátuma

24/06/2015