PROINCOR a kis- és középvállalati innováció erősítésére a Balti-tengertől az Adriáig

A PROINCOR projekt a Balti-tenger és Adriai-tenger közötti közlekedési folyosó területén működő kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységét támogatja. A kis- és középvállalkozásokat felkereső projekttanácsadók ingyenes innovációs felmérést végeznek, és megmutatják, hogyan alakíthatnak ki ezek a vállalkozások olyan rendszereket, amelyekkel a lehető legjobban hasznosíthatják az innováció, kutatás és a technológiai fejlesztések eredményeit.

További eszközök

 
A PROINCOR által támogatott innováció. A PROINCOR által támogatott innováció.

" Ötletekkel könnyű előállni, de rendkívül nehéz őket a való világban hasznosítani. Az innovációs szakértők által készített felmérés hasznot nyújtott vállalkozásunk és projektünk számára, amellyel kerékmotorokat gyártunk korszerű elektromos autókhoz. "

Gorazd Lampič, ügyvezető igazgató, Elaphe d.o.o., Szlovénia

A projekt kezdetén az innovációs tanácsadók szakértői képzésben részesültek, a résztvevők pedig közös irányelveket fogalmaztak meg a tíz partnerrégióban végzendő innovációs tanácsadási szolgáltatásokhoz. Ezeket alkalmazták a tanácsadók a teljesítmény felmérése során. A felméréseket nyomon követte egy külső értékelő, aki a tanácsadók csoportjával együtt elemezte az esettanulmányokat.

Erősségek azonosítása és akciótervek létrehozása

Az innovációs felmérések révén a kis- és középvállalkozások világos képet kaptak innovációs gyakorlatuk és folyamataik állapotáról, erősségeiről és gyengeségeiről. A tanácsadók ezután a vállalatok vezetőségével közösen teljesítményjavító akcióterveket határoztak meg. Ha a felmérés eredménye arra utalt, hogy további segítségre van szükség, akkor regionális innovációs támogató partnerek segítségét kérték a kutatásokhoz, technológiatranszferekhez, valamint új termékek és/vagy folyamatfejlesztési projektek indításához.

A PROINCOR keretében a termelő és ipari szolgáltató szektor mintegy 6300 kis- és középvállalkozásának innovációs teljesítményét vizsgálták, és körülbelül 400-nak a felmérését végeztek el. A felmérésekben összesen 500 vezető és 300 alkalmazott vett részt, míg 100 vezető és alkalmazott részesült közvetlen innovációs képzésben. 160 cég és 80 termék esetében került sor az innovációs menedzsmentrendszerek javítására, valamint termék- és folyamatfejlesztési projektekre, amelyek során a tanácsadók többek között olyan problémák megoldásában nyújtottak segítséget, mint a beruházások előkészítése és a transznacionális együttműködés.

Innovációtámogató rendszerek

A projekt innovációs tanácsadócsoportja kapcsolatot teremt a részt vevő régiók innovációtámogató rendszerei között, így biztosítva van a folyamatos információáramlás és tudástranszfer a régiók között, valamint a projekt és az eredmények fenntarthatósága. Az eredmények elemzése után sor kerülhet az innovációs politikák javítását célzó ajánlások megfogalmazására, különös tekintettel a balti-adriai közlekedési folyosó kis- és középvállalkozásainak támogatására. A közép-európai régióban működő partnerek bevonása révén a PROINCOR elősegíti az Európa keleti és nyugati régiói közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentését.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „PROINCOR” projekt teljes költsége 3 064 047,06 euró, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 2 435 128 euró összeggel járult hozzá a „Közép-Európa” operatív programból a 2007-2013 közötti programidőszakban.


A tervezet dátuma

10/12/2014