Az új vasúti kommunikációs rendszer előnyei számos területen megmutatkoznak

A projekt, amelynek keretében Magyarország vasúthálózatának nagy részein megvalósul a GSM-R rendszer kiépítése és az ezzel kapcsolatos közbeszerzés, olyan közvetlen előnyöket kínál az utasoknak, mint például a rövidebb utazási idő, a gyorsabb vonatok, a kevesebb késés és a fokozottabb biztonság. A korszerű mobilkommunikációs rendszer emellett a várakozási időt is csökkenteni fogja a határon.

További eszközök

 

Az új rendszert, amely optikai kábeleket és rádiós átjátszóállomásokat foglal magába, 935 kilométer hosszú vasúti pályán építik ki a fő nemzetközi közlekedési folyosók hazai szakaszain. Kiemelten kezelik a pálya azon részeit, amelyek esetében a Global System for Mobile Communications – Railways (GSM-R) rendszer meglétére van szükség azoknak az uniós jogszabályoknak való megfeleléshez, amelyek a transzeurópai vasúthálózat (más néven transzeurópai közlekedési hálózat, TEN-T) ellenőrző-irányító és jelző alrendszereinek interoperabilitására vonatkoznak.

A határokon átnyúló szolgáltatások fejlesztése

A rendszer telepítése lehetővé teszi, hogy Magyarország interoperábilis vasúti kommunikációt építsen ki a szomszédos Ausztriával, Romániával, Szlovákiával és Szlovéniával. Mivel a beruházás keretében hét határátkelőhelyet is felszerelnek együttműködésre alkalmas kommunikációs berendezésekkel, a vasúti közlekedés résztvevői zökkenőmentesebb, hatékonyabb nemzetközi szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

Az új rendszer bevezetésére azért is szükség van, mert a régi alkalmatlan volt a hatékony adatátvitelre és közlekedésirányításra. A GSM-R rendszer az értéknövelő szolgáltatások, például az utasinformációs rendszerek és az elektronikus jegykiadás bevezetését is lehetővé teszi a jövőben.

Nagyobb megbízhatóság

A vasúti kommunikáció megbízhatóságának javítása ezeken a szakaszokon a következő előnyöket fogja nyújtani:

  • Magyarország legfontosabb nemzetközi vasútvonalain az utazási idő összesen 61 perccel csökken 2015-re;
  • 2016-ra a nemzetközi határátkelőkön a várakozási idő körülbelül 118 980 perccel csökken;
  • A közlekedés biztonsága javul: 2016-ig a balesetek száma körülbelül 3140-nel csökken;
  • Az utazási sebesség 120-160 km/órára nő a hálózaton belül; valamint
  • A késések 103 690 perccel csökkennek 2016-ig.

A projekt annak a két ütemben megvalósuló fejlesztésnek az első része, amely a GSM-R rendszer bevezetésére irányul Magyarország fő vasúti hálózatain. A második ütemben várhatóan további 2129 km hosszan épül ki a rendszer.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „GSM-R rendszer beszerzése és kapcsolódó szolgáltatások” projekt teljes beruházási költsége 492 231 947 euró, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 74 018 000 euróval járult hozzá a 2007 és 2013 közötti programozási időszak „Közlekedés” operatív programjának részeként. A munkálatok „Az ország nemzetközi vasúti és vízi úti elérhetőségének javítása” prioritás alá tartoznak.


A tervezet dátuma

10/06/2015