Útfelújítási munkálatokkal javul a közúti közlekedés

A magyarországi közép-dunántúli régió úthálózat-építési és -felújítási beruházásának célja, hogy javuljon a régió elérhetősége, és fellendüljön a térség gazdasága.

További eszközök

 

Az infrastrukturális projekt három fő területet érint, köztük a 62-es útként ismert 21 km-es útszakasz útburkolatának felújítását, illetve a 6 km-es perkátai és a 10 km-es seregélyesi elkerülő építési munkálatait. A munkálatok utolsó fázisa a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vasútvonal 1,4 km hosszú felüljárójának megépítését foglalja magában.

A gazdasági kilátások javítása

A fejlesztések annak a mintegy 160 ezer helyi lakosnak a mindennapjait fogják megkönnyíteni, akik a 62-es út mellett élnek. Az elkerülők megépülésének köszönhetően továbbá Perkáta és Seregélyes 9 ezer lakosa is jelentős forgalomcsökkenésre számíthat (jelenleg napi mintegy 5-6 ezer jármű halad át a két településen). A felújított 62-es főúton napi szinten várhatóan 12 500 jármű fog közlekedni.

Az utazási idő 84,2%-kal, a balesetek következtében felmerülő költségek pedig 5,9%-kal csökkennek majd. A járművek üzemben tartására fordított költségek esetében körülbelül 6,2%-os megtakarítás, a környezetvédelmi költségek esetében 3,7% költségmegtakarítás várható.

A fejlesztés egyik legfontosabb célja a közép-dunántúli régió elérhetőségének javítása, ami remélhetőleg a régió versenyképesebbé válásához és a fokozottabb gazdasági növekedéshez is hozzá fog járulni.

A projekt kivitelezéséhez kapcsolódóan 20 új munkahely is létrejöhet.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Construction of Development of Highway No. 62 between M8 (new-Danube-bridge) and Székesfehérvár” (A 62-es sz. főút felújítása az M8-as – az új Duna-híd – és Székesfehérvár között) teljes költsége 99 068 605 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 52 150 071 EUR összeggel járult hozzá a „Közlekedés” operatív programból a 2007–2013 közötti programozási időszakban. A munkálatok támogatása „A térségi elérhetőség javítása” prioritási tengelyen keresztül történik.

A tervezet dátuma

31/12/2014