HELPS: Lakhatás és otthoni ellátás biztosítása a kiszolgáltatott társadalmi csoportok részére a közép-európai városokban

A városfejlesztési projekt bevált követendő módszerek népszerűsítésével kívánja javítani az idősek és a fogyatékkal élők életminőségét.

További eszközök

 
Trieszt (Olaszország). Montebello állami tulajdonú lakóépület-együttes. Trieszt (Olaszország). Montebello állami tulajdonú lakóépület-együttes.

" A HELPS célja segítséget nyújtani az idősebb állampolgároknak abban, hogy az intézményi ápolás helyett a családon és a közösségen alapuló ápolási lehetőségeket vehessenek igénybe. A projekt azokat a lehetőségeket vizsgálja, amelyek révén a városi terek nyíltabbá, megközelíthetőbbé, elérhetőbbé és befogadóbbá válhatnak. "

Matteo Apuzzo, HELPS projektkoordinátor

A Lakhatási és otthonápolási megoldások az idős és sérülékeny lakosság számára, valamint helyi partnerségi stratégiák (HELPS) kezdeményezés keretében lakhatási és otthoni ápolási megoldások kifejlesztésére, valamint az innováció serkentésére kerül sor az irányelvek, a termelés és a szolgáltatások szintjén.

A projekt első szakaszát a lehetőségek feltérképezése, valamint kutatási tevékenység végzése jellemezte Olaszországban, Németországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Ausztriában. Az eredmények alapján egy transznacionális összehasonlító elemzést, valamint a követendő bevált módszerek értékelését is elvégezték.

A munkacsoport ezt követően több kísérleti tevékenységet is megvalósított, amelyek a társadalmi befogadást más szemszögből közelítették meg. Az egyes kísérleti tevékenységeket az úgynevezett „helyi támogatói csoportok” végezték, amelyek a helyi érdekelteket (az állami- és a magánszektorból egyaránt), valamint a helyi célcsoportokat foglalták magukban.  Ilyen kísérleti tevékenység például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított Webnővér portál, amely online tanfolyamokkal és információkkal segíti a szeretteiket otthon ápolókat. Egy másik kezdeményezés Olaszországban, Triesztben a lakhatás és az otthoni ellátás integrált kezelésével és finanszírozásával foglalkozik.

Helyi akciótervek

A helyi akciótervek kidolgozása megtörtént, a következő lépés a gyakorlati alkalmazás, valamint a helyi közösségek ösztönzése az innovatív lakhatási és ápolási megoldások megvalósítására a kiszolgáltatott társadalmi csoportok részére.

Az európai döntéshozók részére összeállított ajánlások és eszközcsomag célja a projekt tevékenységeinek és eredményeinek transznacionális szintre való emelése. Ezek középpontjában a kiszolgáltatott társadalmi csoportokat érintő legfontosabb témakörök (megközelíthetőség, önálló élet, oktatás, közösségi alapú ápolás és technológiai innováció) állnak.

2025-re az európai lakosság több mint 20%-ának életkora 65 év felett lesz, és jelentősen megnő a 80 év felettiek száma. Az idős és kiszolgáltatott embereket szegényes családi és társadalmi kapcsolataik, valamint az infrastrukturális korlátok miatt fokozottan fenyegeti a társadalmi kirekesztettség veszélye.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „HELPS: Lakhatás és otthoni ellátás biztosítása a sérülékeny társadalmi csoportok részére a közép-európai városokban”projekt teljes beruházási igénye 2 670 229 EUR, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 133 975  EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programidőszak „Közép-Európa” operatív programjának részeként.


A tervezet dátuma

12/12/2014