Növekvő megújulóenergia-fogyasztás Közép-Európában

A Manergy projekt az önelégséges és fenntartható energia irányába mozdul.

További eszközök

 
A projekt résztvevői tanulmányúton vannak Feldheimben (Németország) A projekt résztvevői tanulmányúton vannak Feldheimben (Németország)

" A fő probléma a helyi energiafogyasztással és energiatermeléssel kapcsolatos adatok hiánya és gyenge rendszerezése. Az adatok nagy része különböző célok miatt kezelt rendszerekből származik, amelyek célja az elektromos rács kiegyensúlyozása (a közép és nagy méretű erőművek termelésének ütemezése), az adózási ügyek (fotovoltaikus és szél), a környezetvédelem (kibocsátások) és a biztonság (nagy ipari üzemek) területén. Minden információs rendszert specifikus cél szerint rendszereznek, amelyek célja a fogyasztásra és energiatermelésre vonatkozó adathalmaz kezelése és elrendezése. Ez a rendszerezés különösen nehéz. "

Antonio Zonta, a Building and Housing Department (Építészeti és házépítési osztály) vezetője, Treviso provincia

A közép-európai országok erősen függnek a külső energiaforrásoktól. A Manergy olyan rendszert hoz létre, amely transznacionális együttműködés révén érteti meg az energiafogyasztást. A projekt Közép-Európa külső energiafüggőségét csökkenti és növeli a megújuló és fenntartható energiaforrások felhasználását.

A kiotói elvek és az Európa 2020 stratégia keretet ad a fosszilis üzemanyag-keverékek csökkentésére Közép-Európában, a Manergy pedig segít e célok végrehajtásában.

Energiafogyasztás létrehozása

Közép-Európa az energiabeszállítók és -források keveréke. A Manergy célja a vezetők és energiaszolgáltatók segítése, hogy megértsék az energiafogyasztást regionális alapon, hogy az országok jobban tudják tervezni és támogatni a fenntartható energiák fogyasztását.

A Manergy az energiával kapcsolatos információk egy központi raktárát hozza létre. Az adatokat összegyűjtik, és továbbítják a megyéknek és a döntéshozóknak Közép-Európában. Ezen információkkal a politikusok és az energiaszolgáltatók jobb döntéseket tudnak hozni az energia felhasználásáról.

A Manergy regionális konferenciákon vesz részt, és megbeszéli a CO2-kibocsátások csökkentésének feladatát Közép-Európában. A projekt a médiával és más szervezetekkel is együttműködik, hogy a helyi lakosságot bátorítsák a fosszilis üzemanyag-fogyasztás csökkentésére és az alternatív energia használatának növelésére.

Teljesberuházás és uniós finanszírozás

A Manergy teljes költsége 1 167 525 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 930 709 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programozási időszak „Közép-Európa” operatív programjának részeként.

A tervezet dátuma

22/05/2015