A PRESOURCE segíti a vállalkozások erőforrás-hatékonyabb működését

A PRESOURCE (az erőforrás-hatékonyság ösztönzése a közép-európai kkv-k körében) projekt segíti a közép-európai kis- és középvállalkozásokat (kkv-k), hogy hatékonyabban használják fel az erőforrásokat, energiatakarékosabban működjenek, óvják a környezetet, és fokozzák a versenyképességüket. A projekt támogatja a feldolgozóipari kkv-kat, hogy felelősségteljesebben használják fel a természeti erőforrásokat, aminek optimálisabb termelési folyamatokat és termékgyártást kell eredményeznie.

További eszközök

 

" A PRESOURCE projekttel kapcsolatos munkaértekezletek ismételten megerősítették bennem, hogy a kkv-k erőforrás-hatékonyságának javításához egységes szemléletre van szükség. "

Wilfried Denz, környezetvédelmi tanácsadó, a 4598. VDI standard bizottság elnöke (erőforrás-hatékonyság a kkv-k körében), Németország

Annak érdekében, hogy a kkv-k minél eredményesebben járuljanak hozzá a növekvő erőforrás-hatékonysági törekvésekhez, a projekt partnerei elemezték a megvalósításhoz rendelkezésre álló eszközöket, és egy közösen összeállított kérdőív használatával felmérést végeztek a feldolgozóipari kkv-k körében. Az eredmények alapján kidolgozták a vállalati érték növekedését szolgáló ökoinnovációs diagnosztikai és végrehajtási eszközt, az EDIT Value elnevezésű módszertant, amely a vállalatok teljes irányítási struktúrájának erőforrás-hatékonyságát elemzi.

Az erőforrás-hatékonysági teendőkért felelős tanácsadók számára képzési programot hoztak létre és tartottak az EDIT Value eszköz használatáról. Ezután az eszköz használatának tesztidőszaka következett a részt vevő országok kkv-i körében, amelynek során minden kkv-ban megvalósították az erőforrás-hatékonysági terveket.

Támogatás a finanszírozás megszerzéséhez

A PRESOURCE a kockázatmegosztással és az ökoinnováció finanszírozásával kapcsolatos kisvállalkozási ismeretek és mechanizmusok javítását is célul tűzte ki – többek között ösztönző intézkedések és innovatív finanszírozási rendszerek révén. A projektben részt vevő partnerek több mint 100 interjút készítettek állami és magánbefektetőkkel, hogy ismereteket szerezzenek az erőforrás-hatékonyságról alkotott képükről és a kapcsolódó beruházásokról a pénzügyi szektorban. Az interjúkat kkv-knak szóló pénzügyi útmutató kidolgozására használták fel, amely az erőforrás-hatékonysági intézkedések finanszírozásához szükséges lehetőségekhez nyújt ismereteket. Az interjúk alapján összetett költség-haszon elemzés is született: az erőforrás-hatékonysági intézkedésekhez finanszírozási összegeket rendeltek, hogy a hitelezők ki tudják értékelni az ilyen jellegű intézkedéseket.

Mindez hozzájárult a közép-európai erőforrás-hatékonysági kompetenciaplatform létrejöttéhez, amely a projekt weboldalán található egyablakos rendszerként a részt vevő országok erőforrás-hatékonyságban érdekelt feleiről és a területhez kapcsolódó tevékenységekről nyújt tájékoztatást. A platform közös fórumot biztosít az intézményeknek, köztük közigazgatási szerveknek, tanácsadó vállalkozásoknak, üzleti szövetségeknek és kutatási központoknak a párbeszéd ösztönzése, az erőforrás-hatékonyságikeretek javítása, az Európa 2020 erőforrás-hatékonysági kiemelt kezdeményezésének és a kapcsolódó menetrendnek a megvalósítása érdekében. Apárbeszéd elősegítése érdekében transznacionális munkaértekezleteket is szerveztek az érdekelteknek.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „PRESOURCE” projekt teljes költsége 1 825 762 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 1 419 068 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programozási időszak „KÖZÉP-EURÓPA” operatív programja részeként.


A tervezet dátuma

16/12/2014