CHEE – Határon átnyúló energiahatékonysági kapacitásbővítés

A horvát-magyar határon átnyúló projekt célja, hogy az állami tulajdonban lévő épületeket energiahatékonyabbá tegye. 

További eszközök

 
Az osijeki Ljudevit Gaj Általános Iskola energia hatékonnyá tételének szakaszai.   © CHEE Az osijeki Ljudevit Gaj Általános Iskola energia hatékonnyá tételének szakaszai. © CHEE

" A projekt igazi fordulópont volt Osijek városának energiahatékonysági törekvéseiben. Mind elvi, mind pedig megtakarítási és környezetvédelmi előnyei miatt praktikus megoldást nyújtott a gyermekek és a nagyközönség jóléte szempontjából. "

Mira Lizačić, Vidaković, vezető tanácsadó

A CHEE projekt az energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos technológiákat kívánja használni és fejleszteni, hogy egy gyakori problémára nyújtson megoldást: Magyarországon és Horvátországban az épületek a teljes energiafogyasztás nagyjából 40%-át teszik ki. 

A projekt irányításában számos partnerszervezet vett részt: két önkormányzat, egy regionális fejlesztési ügynökség, két egyetem és két civil szervezet. A gyakorlati részt – a meglévő épületek energiahatékonyabbá átépítését – azonban a nyilvános közbeszerzést megnyerő helyi vállalatok végezték. Ezek az átalakítások később referenciaként szolgáltak a régió hasonló projektjeiben.

Hatékony megoldások és bevált gyakorlatok

A projekt emellett olyan eszközök kidolgozását célozta, amelyek lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy a tervezett építkezési projektekről megfelelő költség-haszon elemzést készítsenek. Mivel számos állami intézménynek költségvetési megszorításokkal kell szembenéznie, és egyre több épület-átalakítási technológia létezik, a legmegfelelőbb és legalkalmasabb megoldás kiválasztása kulcsfontosságú. Ebből a célból a pécsi (Magyarország) és osijeki (Eszék, Horvátország) egyetemek gazdasági karain kidolgoztak egy speciális szoftvert, amely megfelel mindkét ország igényeinek. 

A projektet számos határokon átnyúló workshopon és egyéb eseményen bemutatták, hogy megosszák és terjesszék a bevált gyakorlatokat. Ennek a proaktív megközelítésnek köszönhetően körülbelül 4 000 ember részesült a projektből közvetlenül és nagyjából 22 000 ember közvetetten. 

A határ két oldalán található kutató és fejlesztő intézmények, valamint vállalatok összekötésével a projekt lefektette egy integrált partnerhálózat alapjait, amely a későbbiekben is végez majd energiahatékonysággal és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos átépítési projekteket. Horvátországban a CHEE hozzájárult a nemzeti energiahatékonysági szabályozás kialakításához is, amely a projekt 2011. évi indulásakor még gyerekcipőben járt.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Közös energiahatékonysági kutatásfejlesztés a határ menti régióban (CHEE)” projekt teljes költsége 491 840 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz 409 503 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programozási időszak „Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program” operatív programjának részeként.

A tervezet dátuma

28/01/2016