Pécs 2010, Európa kulturális fővárosa

További eszközök

 

Pécs azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2010-ben, az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága által szervezett Európa Kulturális Fővárosa program keretében átstrukturálja a helyi, korábban az iparon alapuló gazdaságot kultúraközpontúvá. A cél elérése érdekében az ERFA öt, összesen körülbelül 120 millió euró értékű, jelentős méretű beruházási projektet társfinanszírozott. Ezekhez rengeteg kulturális rendezvény is párosult a 2010. évre összpontosítva. A kezdeményezés komoly érdeklődést keltett a turisták körében, pénzügyi fenntarthatósága azonban egyelőre kétséges.

2010-ben Pécs volt Európa kulturális fővárosa (Essennel és Isztambullal egyidejűleg). 2005 októberében hirdették ki, hogy Pécs nyerte a magyarországi versenyt, egy mesébe illő program alapján, amelynek az volt a célja, hogy „megváltoztassa a kultúra nagyságrendjét” a városban, és ezt tegye a gazdasági kilábalás hajtóerejévé.

A tervekben új víziót fogalmaztak meg a város kulturális életének serkentésére. Az elképzelés nagyszabású infrastrukturális beruházásokra épült, köztük a következő fő létesítményekre: Kodály Központ (hangverseny- és konferenciaterem), Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Zsolnay Kulturális Negyed, Nagy Kiállítótér, az állami múzeumok rekonstrukciója, valamint nyolc közterület, köztük a városközpont újjáépítése. Az infrastrukturális beruházások hozzávetőleg 120 millió euróba kerültek, ebből közel 100 millió származott az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól.

Az ambiciózus, a város 2010-es szükségleteit messze meghaladó terv megvalósítása egy sor konfliktushoz vezetett, amelyek a kivitelezési időszak során fellazították a program eredeti szellemiségét például a demokratizálás és a decentralizálás területén. Eközben a városházán kívüli centralizált irányítás eredményeképpen 2009 novembere és 2012 áprilisa között nagyon magas építészeti színvonalon elkészült mindegyik beruházás. Egyik kulturális létesítmény sem volt azonban kész a fontos 2010. év kezdetére.

Annak ellenére, hogy nem készültek el az új létesítmények, 2010 zsúfolva volt kulturális programokkal: körülbelül 5 000 rendezvényre került sor, és 25–27%-kal nőtt a városban eltöltött vendégéjszakák száma. Kimagasló év volt, de ami utána maradt, az részint új lehetőségeket nyit a város előtt, részint számos súlyos kérdést vet fel:

  • Az új kulturális létesítmények és infrastruktúra nagyon népszerűek a helyi polgárok körében, de úgy látszik, hogy a vásárlóerő nem elégséges az intézmények pénzügyi fenntartására. Ennek következtében az önkormányzatnak és a pécsi egyetemnek további költségeket kell felvállalnia, mert a mostani szakaszban az állam – korábbi ígéretei ellenére – nem biztosít ehhez forrásokat.
  • Az új épületek és a felújított közterületek nagymértékben fejlesztették a városi környezetet, és tovább bővítették a város jelentős kulturális örökségét, fokozva ezzel a város vonzerejét az utazók körében. Ehhez azonban még további magánberuházásoknak kell párosulniuk, hogy kialakuljon a szükséges szolgáltatások teljes köre (például repülőtér, szállodák, wellnesslétesítmények, gyógyfürdők).

Az új kulturális infrastruktúra működési költségének hatására a meglévő közösségi szolgáltatások forrásait kellett átcsoportosítani. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy új és innovatív műkötetési módok és együttműködési formák alakulnak ki az új infrastruktúra működtetése során, ez pedig a hozzájárulhat az új kulturális beruházások fenntarthatóságához és optimális működtetéséhez is.

A teljes esettanulmány letöltése

A tervezet dátuma

20/03/2013

Politikai tanulási folyamat adatbázisa

Magyarország

Dél-Dunántúl

Technikai információk

Program

2007HU161PO011 – OP ‘South Transdanubia’

Beruházások összesen

EUR 121 775 402

EU támogatás

EUR 99 963 574

Kontakt

Managing Authority: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. Magyarország Director Péter , Merza E-mail : varosfejlesztes@pecs2010.hu