A hulladék mennyiségének csökkentése a régi termékek újbóli felhasználásával és javításával

A régi, de még használható tárgyak gyakran végzik a szemetesben. A közép-európai CERREC projekt ennek megváltoztatását tűzte ki célul: az újrahasznosító és javító központok fejlesztésének ösztönzésével a hulladék mennyiségének csökkentésére, ezáltal a környezet védelmére törekszik.

További eszközök

 
Üzlet az ausztriai Ho&Ruck újrafelhasználási központjában. © CERREC Üzlet az ausztriai Ho&Ruck újrafelhasználási központjában. © CERREC

" A CERREC egyértelműen előlendítette a projektben részt vevő országokban az EU hulladék-keretirányelvének megvalósítását, különös tekintettel az újbóli használatra való felkészítés esetén. A hatékony struktúrák kidolgozásával az újrafelhasználás könnyen elérhetővé válik a lakosság és a hatóságok részére egyaránt. "

Mgr. Christian Leonhartsberger, Hulladékgazdálkodási Szövetség, Közép-Tirol

A 2011-ben indult Central Europe Re-use and Repair Centres and Networks projekt (CERREC) különböző eszközök, tudásanyag, valamint egy nemzetközi újrahasznosítási kommunikációs platform révén segítséget nyújt a partnereknek és a helyi hatóságoknak ahhoz, hogy hatékonyabban támogathassák a különböző termékek újbóli felhasználását.

A minőségi szabványokat, irányelveket, akkreditációs eljárásokat, útmutatókat, stratégiákat és gyakorlati tapasztalatokat tartalmazó eszköztár a nemzeti és a regionális hatóságok számára egyaránt hasznos segítséget jelent. Az eszköztár külön hangsúlyt fektet többek között a kommunikációra, a szerepek és felelősségi körök meghatározására az újrahasznosítási hálózatok szereplői között, valamint az elfogadás és a bizalom felépítésére az ügyfelek részéről.

A szintén a CERREC által létrehozott, újrahasznosítható termékekkel kapcsolatos nemzetközi együttműködési platform egy bevált gyakorlatokat tömörítő adatbázist is magába foglal, amely segítséget nyújt a helyi hatóságoknak saját kísérleti projektjeik megvalósításához. A CERREC emellett támogatja a regionális és nemzeti szintű újrafelhasználási akciótervek kidolgozását is.

A fenntarthatóság három alappillére

A régi elektronikai termékek, textilek és bútorok újbóli felhasználásának ösztönzésével a CERREC a fenntarthatóság három alappillére mentén teremt előnyöket:

  • Környezeti előnyök, például a hulladék mennyiségének csökkentése, valamint az energiahatékonyság növelése és a források hatékonyabb felhasználása a termékek élettartamának növelésével.
  • Gazdasági előnyök, például környezetbarát munkahelyek megteremtése az újrafelhasználási láncon belül. A CERREC rövidtávon várhatóan öt-tíz új munkahelyet hoz létre részt vevő országonként a projekt megvalósítása keretében. Közép- és hosszútávon az így létrejövő új munkahelyek száma az ötvenet is meghaladhatja a részt vevő országokban.
  • Társadalmi előnyök, például elérhető árú és kiváló minőségű termékek biztosítása az emberek, különösen az alacsony bevétellel rendelkező réteg számára.

A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

A „Central Europe Re-use and Repair Centres and Networks” (SMART Innovációs és Vállalkozási Képzési Hálózat a Fejlődő és Fenntartható Gazdasági Ágazatokban) projekt teljes beruházási igénye 2 898 288 EUR, amelyhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 269 713 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programidőszak „Közép-Európa” operatív programjának részeként.


A tervezet dátuma

19/11/2014