Valós idejű, országhatárokon átnyúló utazási információk a mobilitás megkönnyítéséért

Az EDITS (európai digitális infrastruktúrahálózat az intelligens közlekedési rendszer érdekében) hálózatot azzal a céllal hozták létre, hogy harmonizált közlekedési adatok révén, valamint transznacionális szinten gyűjtött adatok alapján információkat nyújtson a tagállami határokon átnyúló multimodális közlekedés állapotáról.

További eszközök

 
A harmonizált adatoknak köszönhetően tájékozottabbak az utazók A harmonizált adatoknak köszönhetően tájékozottabbak az utazók

" Az egymással szomszédos európai országok szolgáltatói első ízben kötelezték el magukat a tömegközlekedést és közúti közlekedést érintő utazási adatok megosztása iránt, hogy az utasoknak megfelelő szolgáltatásokat biztosítsanak. "

Martin Böhm, AustriaTech

Az utazási információs rendszerek gyakran csak a helyben vagy a régióban gyűjtött adatokat teszik közzé, és nem tájékoztatnak átfogóan a tagállamok közötti utazási információkról. Az EDITS transznacionális együttműködésre épülő rendszer kiépítésével próbálja meg orvosolni ezt a problémát. A régiók közötti információmegosztás segíti az időjárás-változással és a forgalmi torlódásokkal kapcsolatos adatok feldolgozását.

Kiterjedt együttműködés

A projektnek köszönhetően öt közép-európai ország közintézményei és közlekedési szolgáltatói működtek együtt azért, hogy lehetővé tegyék az ilyen információk megosztását. Mindennek megvalósítása érdekében a projekt részeként interoperábilis és multimodális gráfintegrációs platformot (EDITS-GIP) és felületet hoztak létre, amelyben utazással kapcsolatos adatok és tudnivalók oszthatók meg és tehetők közzé.

„Az EDITS-ben használt adatmegosztási technikai specifikációk egyetlen rendszerben tudják kezelni a multimodális utazási információkat biztosító szolgáltatásokat, a 2010/40/EU ITS-irányelvvel összhangban” – nyilatkozta Martin Böhm, az AustriaTech munkatársa.

Hatékonyabb utazási információs szolgáltatások

A meglévő utazási információs szolgáltatások javításával az EDITS felhasználói utazás előtt és utazás közben is hozzáférhetnek az adott régióra és az azon kívüli területekre jellemző utazási információkhoz. A EDITS-partnerek mindemellett különféle végfelhasználói szolgáltatásokat is beépíthetnek a rendszerbe a részt vevő szolgáltatók birtokában lévő regionális adatoktól függően. Ilyenek például az egyéni utazáshoz, tömegközlekedéshez és intermodális közlekedéshez kapcsolódó konkrét információk.

Az EDITS rendszert próbajelleggel a következő három területen fogják bevezetni és tesztelni: a Centrope régióban (Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország); az Ausztriára, Olaszországra és Szlovéniára kiterjedő határ menti háromszögben; valamint a szomszédos olasz Modena és Ferrara tartományban.


A teljes beruházás és az uniós finanszírozás

Az „EDITS” projekt teljes költsége 2 424 272 EUR, amelyhez az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja 1 907 599 EUR összeggel járult hozzá a 2007–2013 közötti programozási időszak „Közép-Európa” operatív programjának részeként.


A tervezet dátuma

16/12/2014