Az osztrák és a magyar daganatos betegek gyógyulását szolgálja az új részecsketerápia

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott nemzetközi projekt az osztrák és a magyar rákbetegeket segíti, valamint növeli az ionsugárzásos terápia ismertségét.

További eszközök

 
Az új ionterápia segíteni fogja a magyar és az osztrák daganatos betegek gyógyulását Az új ionterápia segíteni fogja a magyar és az osztrák daganatos betegek gyógyulását

2015 decemberétől kezdve mindkét ország és a szomszédos országok kórházi betegei részesülhetnek ionsugárzásos kezelésben abban az új gyógyászati intézményben, amelyet a MedAustron nevű innovatív orvosi kutatócég épít Alsó-Ausztriában, az osztrák-magyar határ közelében. Amikor az új központ eléri teljes kapacitását, évente körülbelül 1 400 beteg kezelésére lesz képes.

Az ionsugárzásos terápia a besugárzásos terápia egy olyan formája, amely sokkal hatékonyabban száll szembe a rákos daganatokkal, mint a hagyományos sugárkezelés. Nem foton- és elektronsugarakat használ, hanem protonokat és szénionokat. A hagyományos sugárkezeléshez képest az ionsugarak által közölt energia hatékonyabban fókuszálható és szabályozható. Az ionsugárzásos terápia kíméli az egészséges szöveteket, ezért nagyobb sugárzási dózist lehet biztonságosan alkalmazni. Ennek következtében csökkenthető a daganathoz közeli egészséges szöveteket érő sugárterhelés, ez pedig mérsékli a kezelés mellékhatásait. Így az ionsugárzásos terápia kifejezetten előnyös olyan daganatok kezelésére, amelyek a sugárzásra érzékeny szervek (például a látóideg, a gerincvelő, a máj és a tüdő) közelében találhatók.

Ígéretes vizsgálatok

A protonterápia kifejezetten előnyös a gyermekek és a kamaszok daganatos megbetegedéseinek kezelésére, ugyanis a növekedésben levő szövetek érzékenyebbek a sugárzásra. A szénionos terápia különösképpen a csont- és lágyszövetekben, illetve a lassan növekvő és rossz oxigénellátású daganatok ellen hatásos. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a hagyományos sugárkezelésnek ellenálló daganatok gyakran sikeresen kezelhetők szénionokkal.

Amikor az új terápiás centrum 2015-ben megnyitja a kapuit a betegek előtt, egyike lesz a világ négy olyan intézményének, ahol ugyanazon a létesítményen belül érhető el proton- és szénion-besugárzásos terápia is.

Annak garantálására, hogy a betegek maximálisan kihasználhassák a kínált új kezelések előnyeit, egy ERFA-finanszírozású projekt jött létre, amelynek célja az új csúcstechnológiájú létesítmény ismertségének növelése az osztrák és a magyar betegek és egészségügyi szakemberek körében.

A projekt egyebek között elősegítette egy nemzetközi képalkotási és besugárzási adatkezelési rendszer kialakítását, amely elektronikus összeköttetést tesz lehetővé az egyes osztrák és magyar terápiás intézmények között.

A MedAustron jelenleg 60 embert foglalkoztat, az új központ teljes elkészültére ez várhatóan 160 főre fog nőni. A kezelésre járóbeteg-ellátás formájában fog sor kerülni, ezért a terápiás központhoz közeli szállásadók is jól járnak, hiszen a legtöbb beteg több hétig tartózkodik majd a térségben a kezelés idején. Ulrike Mandl-Schweiger, a projekt igazgatója elmondta, hogy a projekt sikeresen alakította ki a működő logisztikai és adminisztratív rendszereket még az előtt, hogy megérkeztek volna az első betegek kezelésre.

A teljes beruházás és az EU által biztosított finanszírozás

A „RegIonCo Regional Co-operation for Ion Beam Therapy” nevű projekt teljes beruházási összege 1 921 699 EUR, ehhez az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapja 1 436 928 EUR összeggel járult hozzá az Ausztria - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, a 2007–2013. közötti programidőszak részeként.

A tervezet dátuma

31/10/2013