RAISE – Üzleti támogatási szakpolitikák az erősebb szociális vállalkozásokért

A szociális vállalkozások versenyképességének javítása érdekében a RAISE projekt Magyarország, Írország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság régióiból érkezett hat partnert és egy osztrák tanácsadó partnert tömörít. Ezt követően minden egyes partner kidolgoz egy tervet a szociális vállalkozások üzleti támogatására szolgáló szakpolitikák fejlesztésére, és benyújtja azt saját megfelelő regionális közigazgatásához.

További eszközök

 
Immagine ufficiale del progetto RaiSE ©ACCIÓ Immagine ufficiale del progetto RaiSE ©ACCIÓ

" A szociális vállalkozások számára a versenyképességhez vezető út legalább olyan nehéz, mint a hegymászás. A RAISE projektnek és a régióközi együttműködésnek köszönhetően segítjük a szociális vállalkozásokat abban, hogy versenyképesebbek legyenek a globális piacon. A partner-régiók és az érdekelt felek egymástól tanulnak és kicserélik a bevált módszereket. Ennek végcélja az, hogy jobbá váljon az emberek élete. "

Paula Santarén, RAISE projektmenedzser

A RAISE első szakasza során hat projektértekezlet, szociális vállalkozásoknál teendő tanulmányi látogatások, három tematikus munkaértekezlet és az érdekelt felek részvételével zajló regionális csoport-megbeszélések szervezésére került sor. E tevékenységek egy régióközi elemzés és hat regionális tanulmányi jelentés elkészítéséhez vezettek, amelyek feltérképezték a szociális vállalakozásokat az egyes régiókban, és meghatározták a növekedés útjában álló akadályokat és az igényeket

A legjobb regionális példák alapján bevált módszer útmutatókat állítottak össze, amelyek azután hozzájárultak a cselekvési tervek kidolgozásához. Ezek végrehajtásának nyomon követésére a második szakaszban kerül majd sor.

Az Európai Unió gazdaságának alapvető fontosságú összetevője

A szociális vállalkozások elsődleges célja szociális hatás elérése, nem pedig nyereség termelése. Az általuk megtermelt pénzt a lehetséges mértékig a szociális célok elérésére fordítják. Ezeket a vállalkozásokat a szociális változás hajtóereként ismerik el, amelyeknek komoly potenciáljuk van a befogadó növekedés serkentésére és több, jobb munkahely megteremtésére.

Ezek a vállalkozások az unió gazdaságának mintegy 10%-át teszik ki, több mint 11 millió embert foglalkoztatnak, ami másképpen kifejezve a gazdaságilag aktív népesség 4,5%-át jelenti. Az évente az Európai Unióban alapított négy új vállalkozás közül az egyik szociális vállalkozás.

A szociális és a vállalkozási vonatkozások kombinálása azonban megnehezíti az ilyen vállalkozások számára, hogy versenyezzenek a hagyományos vállalatokkal. És noha néhány európai kormány erősítette a szociális vállalkozásoknak szóló üzleti támogatási szakpolitikákat, ezek továbbra is ritkák, és gyakran nem felelnek meg a valós igényeknek. Sok szociális vállalkozás van azon a véleményen, hogy több támogatásra volna szükség az állami hatóságok részéről.

Együttműködésen alapuló tanulási folyamat

A RAISE projekt-megbeszélések, illetve a tanulmányi látogatások keretében történő együttműködés, illetve a tudás és a szakértelem megosztása révén lehetővé tette a partnerek számára, hogy tanuljanak egymástól, a különböző régiókban már megvalósítás alatt álló bevált módszereket is beleértve. Ezt a folyamatot a régióközi tematikus munkamegbeszélések is támogatták. Az itt tárgyalt témakörök közé tartozott például a készségfejlesztés a piachoz történő hozzáférés céljára, a közbeszerzési piacokhoz történő hozzáférés és a nemzetközivé válás. Az érdekelt feleknek szóló regionális megbeszélésekbe más szereplőket is bevontak.

Regionális tanulmányi jelentések készültek a következő területekre: Közép-Magyarország, Írország Border, Midlands és West régiói, Emilia-Romagna Olaszországban, Katalónia Spanyolországban, Kelet-Közép-Svédország és Délnyugat-Skócia. Egy tanácsadó partner régióközi elemzést végzett.

A helyes gyakorlatok részleteit a RAISE honlapján jelentették meg. Ezekre jelentenek példát az alábbiak: az ír Clann Credo, amely szociális megtérülés biztosítása céljából nyújt hiteleket közösségi szervezeteknek; az Aracoop Internacional tanácsadó szolgálat, amelyet az üzleti versenyképességet fejlesztő katalán ügynökség működtet; és az Ötletek Karavánja (Caravan of Ideas) mobil tanácsadó központ, amely Svédország vidéki térségeiben nyújt segítséget a közösségek számára abban, hogy új megoldásokat találjanak a társadalmi kihívásokra.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

A „RAISE: szociális vállalkozások versenyképességének javítása továbbfejlesztett üzleti támogatási szakpolitikákon keresztül” projekt teljes költsége 1 493 565 EUR, ebből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 1 253 122 EUR az „Interreg Europe” operatív program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a „Kisvállalatok versenyképessége” prioritási keret alá tartozik.

A tervezet dátuma

10/04/2019