A beteg-központú rákbeteg-ellátás bevezetése Közép-Európában

Az Európai Unióban a vezető halálok a rák, de javuló túlélési arány mellett változóban van az, hogy miként élik meg az emberek a rákot. Ehhez az ellátás esetében még inkább betegközpontú megközelítésre van szükség. A Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Olaszországban és Szlovéniában bevezetett INTENT projekt célja, hogy innovatív megoldásokat dolgozzon ki egy ilyen megközelítés támogatására Közép-Európában.

További eszközök

 
The INTENT project is developing patient-centred cancer care in Czechia, Hungary, Italy and Slovenia ©CC0 Creative Commons The INTENT project is developing patient-centred cancer care in Czechia, Hungary, Italy and Slovenia ©CC0 Creative Commons

" Az INTENT know-how-t, kompetenciákat és kapacitást biztosít, hogy ki lehessen használni a benchmarking és a szociális vállalkozások kínálta lehetőségeket a beteg-központú rákbeteg-ellátás harmonizálása és fejlesztése során Közép-Európában. Ennek révén jobban megértjük majd azt, hogy mit is jelent a beteg-központú ellátás. "

Silva Mitro, Venetói Onkológiai Intézet

Az INTENT legfőbb eredményei közé tartozik egy kultúrák közötti, beteg-központú rákbeteg-ellátási modell. Elfogadásának elősegítése érdekében ezt végrehajtási útmutatók és szakpolitikai ajánlások, valamint olyan teljesítményjavító tervek kísérik, amelyek meghatározzák a helyi prioritásokat, illetve a szociális vállalkozásokkal kapcsolatos kilátásokat.

Ezen túlmenően a projekt kifejleszt egy online benchmarking eszközt is, amely megmutatja, hogy hol van szükség fejlődésre a beteg-központú ellátás biztosításához, illetve felállít egy olyan virtuális know-how központot is, ahol megtalálhatók lesznek a bevált módszerek, a benchmarking eredmények és az innovatív elképzelések.

Együttműködés a jobb ellátás érdekében

Egész Közép-Európában igény mutatkozik egy még inkább betegközpontú rákbeteg-ellátás iránt, és ez alapvető fontosságúvá teszi a transznacionális együttműködést, az összehasonlítható benchmarkingot és a bevált módszerek megosztását. Az innováció közszolgáltatások terén történő kiaknázásához az ágazati együttműködés alapja mellett az INTENT biztosítja ezeket az elemeket.

Azzal, hogy bevonja a betegek helyi és regionális hálózatait, illetve egyesületeiket, a gondozókat, a kórházi orvosokat és a szakpolitikai döntéshozókat az ellátás tervezésére, a projekt új szervezeti dimenziókat vezet be.

Az INTENT a meglévő közép-európai ellátási modellek elemzésével és bevált módszerek meghatározásával kezdte munkáját. Egy az érdekelt felekkel kapcsolatos vizsgálat felmérte az integrált ellátási alapelvekre, valamint innovatív szociális és technológiai megoldásokra alapozó új modellel kapcsolatos elvárásokat. Egy a fenti információkat tartalmazó benchmarking eszköz létrehozása segít majd meghatározni a klinikai eredményekkel, a beteg-elégedettséggel, a költséghatékonysággal és az innovációs kapacitással kapcsolatos teljesítménymutatókat.

Egy innovatív és fenntartható modell

A mutatókat az ellátás biztosítása során az innováció támogatására szolgáló szakpolitikai ajánlások megtételére fogják felhasználni. A modell kidolgozása során megfelelőségének és folyamatosságának biztosítása érdekében felmérik pénzügyi fenntarthatóságát.

A kapacitás kiépítése az ellátási szakemberek számára szervezett, a beteg-központú ellátásról, a hatékony benchmarkingról és az innovatív megoldások létrehozásáról szóló munkaértekezlet-sorozat révén történik. Az Európai Onkológiai Intézetek Szervezetének (European Cancer Institutes) honlapján található virtuális know-how központ képzési anyagokat biztosít, és gondoskodik az ellátás folyamatos fejlesztéséről Közép-Európában és azon túl.

Az eszközök és módszerek különböző helyszíneken történő kísérleti kipróbálása támogatni fogja azt, hogy az ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók elfogadják azokat. A kísérleti helyszínek induló benchmarking programjai tájékoztatást nyújtanak majd a teljesítményjavító tervek fejlődéséről. A várakozások szerint rendszeresen sor kerül majd a bechmarking programok megismétlésére, hogy értékelni lehessen a teljesítményt a korábbi eredményekkel való összehasonlításban, illetve meg lehessen határozni a további fejlesztést igénylő területeket.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

Az „INTENT – útmutatók és benchmarking igénybe vétele a szociális vállalkozással kapcsolatos megoldások kialakítására a még inkább beteg-központú rákbeteg-ellátás érdekében Közép-Európában” projekt teljes költsége 1 809 109 EUR, ebből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 1 503 435 EUR a „Közép-Európa” operatív program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a „Kutatás és innováció” prioritási keret alá tartozik.

A tervezet dátuma

10/04/2019