Közép-európai együttműködés hoz változást az épületek energiafelhasználásának csökkentésével kapcsolatos viselkedési kultúrában

A hét ország nyolc régióját felölelő projekt különféle középületekben dolgozó, valamint azokat használó emberek viselkedésének megváltoztatásával eredményezett energiamegtakarításokat. A „Together” projekt – Energiacsökkentéssel a hatékonysági célkitűzés felé (Towards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) – 84 iskola, múzeum, edzőterem és közhivatal részvételével valósult meg. A projekt módszerét több mint 10 000 ember, többek között tanulók, tanárok és köztisztviselők sajátították el, és a módszer révén mintegy 800 kWh-nyi energiát takarítottak meg.

További eszközök

 
The Together project sought to encourage people to save energy in public buildings in seven European countries. ©Together The Together project sought to encourage people to save energy in public buildings in seven European countries. ©Together

" A hozzáállás számít! Az épületek nem spórolnak az energiával, az emberek azonban igen! A végfelhasználóknak tudniuk kell, hogy fogyasztási gyakorlataik mennyire hatékonyak az energiacsökkentési célok és a kedvező eredmények elérésében. A visszajelzés pedig megerősíti az energiahatékony viselkedésmintákat. "

Antonio Zonto, projektkoordinátor

Számos energiamegtakarítási rendszer az épületek strukturális változásaira – a belső szigetelés biztosítására, az utólagos átalakítási panelekre vagy a zöld energia bevezetésére – összpontosítanak. A Together projekt azonban más megközelítést alkalmaz az energiaköltségek és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése tekintetében. A projekt az épületben dolgozók és oda látogatók viselkedésének megváltoztatását tűzte ki céljául. 

Közös erőfeszítés

A projektcsapat e célok elérése érdekében számos intézkedést léptetett életbe, amelyek nyolc regionális kísérleti fellépés keretében valósultak meg. Elsőként kidolgozták a „oktatás az oktatónak” programot, amelynek keretében 250-en értesültek arról, hogy a hozzáállásbeli változás milyen módon járulhat hozzá az energiamegtakarításhoz. Ezek az oktatók segítettek a Together programnak a részt vevő kísérleti fellépésekben és épületekben történő megvalósításában. 

A projektpartnerek egy olyan rendszert vezettek be, amely okos mérők segítségével méri az energiafogyasztást. Céljuk az volt, hogy bebizonyítsák az épületben tartózkodók számára, hogy hozzáállásuk napi szinten változtat az eredményeken. A fogyasztásmérő eszközöket a 84 részt vevő épületből 71-ben telepítették, ezek valós idejű energiafogyasztási adatokat szolgáltattak közterületeken elhelyezett, szembetűnő nagy képernyőkön. 

Ezen túlmenően a játék-oktatás-szórakozás jegyében kidolgozott tevékenységek révén rámutattak az egyéni fellépés hozzáadott értékére az energiamegtakarítás terén. Ezek a tevékenységek a projekt – kísérleti fellépései révén megvalósított – többcsatornás kommunikációs kampányának kiegészítéséül szolgáltak.

Folyamatos változás

Noha a projekt 2019 májusában lezárult, a Together csapata úgy véli, hogy tartós kulturális változást eredményezett. Az egyéni visszatartó tényezőket (az egyes középületek felhasználói nem maguk fizetik az energiaszámlákat) sikerült kollektív ösztönző tényezőkké alakítania, ami nemcsak egyéni magatartásbeli változást hozott magával, hanem a többi ember részvételét is ösztönözte. Az energiafogyasztás csökkentésére irányuló, további alacsony költségű intézkedések közé tartoztak a közterek felhasználásának javítása és a szervezeti eljárások változásai.

A Together projekt Olaszországban, Csehországban, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban valósult meg.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

A „Together: Energiacsökkentéssel a hatékonysági célkitűzés felé” („Together: Towards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction”) projekt teljes költsége 2 330 175 EUR, ebből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 1 958 559 EUR az „Interreg Közép-Európa” operatív program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a „Karbonszegény gazdaság” prioritás alá tartozik. 

 

A tervezet dátuma

19/11/2019