Aktívabb szerep a gazdaságban és a társadalomban az ötvenen felüliek számára Magyarországon és Szlovákiában

A Magyarország közép- és nyugat-dunántúli régióiban, illetve a pozsonyi és nyugat-szlovákiai régiókban végrehajtott Ezüstgazdaság projekt olyan eszközöket dolgozott ki, amelyek támogatják az egészséges és tevékeny időskort, bővítik a foglalkoztatást, és mérséklik a szegénységet az ötven felettiek körében. Az egyik kulcsfontosságú esemény a monostori erődben (Komárom, Magyarország) 2018. áprilisában megtartott Ezüstgazdaság kiállítás és vásár volt. A mintegy 4 000 látogató és 130 kiállító részvételével lezajlott esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy új áruk és szolgáltatások iránti kereslet létrehozásával miként tudják ösztönözni a gazdaságot az idősebb emberek.

További eszközök

 
Silver Economy exhibition and fair at Fort Monostor, Komárom, Hungary ©Rába-Duna-Vág European Grouping of Territorial Cooperation, 2018 Silver Economy exhibition and fair at Fort Monostor, Komárom, Hungary ©Rába-Duna-Vág European Grouping of Territorial Cooperation, 2018

" „Nagyszerű dolog volt egy helyen látni az ennek a korcsoportnak szánt összes terméket és szolgáltatást, illetve azt, hogy az összes gyártóval megbeszéléseket lehetett folytatni. Az időseket gyakran figyelmen kívül hagyják, még a családokon belül is, ez a projekt viszont lehetőséget teremtett számukra arra, hogy meghallgassák őket és figyeljenek rájuk.” "

Bányai Péter, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A projekt több mint 250 ötvenen felüli személy számára szervezett oktatási tevékenységeket okoseszközök használatáról, az adózási, üzleti és fogyasztói célú e-közigazgatásról, valamint (az önéletrajz és interjú-készítést is beleértve) az álláskeresésről. Angol, magyar és szlovák nyelvtanfolyamokat tartottak 32 és 128 óra közötti időtartamokban.

Az idősödés és foglalkoztatás, illetve az idősödés és innováció témakörében munkaértekezletekre, konferenciákra és a bevált gyakorlatok cseréjére került sor. Ennek keretében szó volt az új technológiákról és a független életvitelről, az idősödésről és az üzleti versenyképességről, valamint az egészséges időskorral kapcsolatos termékekről és szolgáltatásokról.

A hat magyar megyében és szlovákai régióban köztisztviselőkkel tartott megbeszélések keretében megvitatták az idősödéssel kapcsolatos stratégiákat, illetve az ezüstgazdaság átfogó koncepcióját: azokat az árukat és szolgáltatásokat, amelyek kihasználják az idős emberek vásárlási potenciálját és kielégítik igényeiket.

Egy egyre fontosabb csoport

Tekintettel arra, hogy az elmúlt években nőtt az ötven feletti népesség száma, fontossá vált az, hogy lehetőségként, ne pedig problémaként tekintsünk az idősödésre. Az idősebb embereknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy tovább a munka világában maradhassanak, a piacnak pedig alkalmazkodnia kell az igényeikhez. Az Ezüstgazdaság projekt eseményeinek célja az volt, hogy eloszlassák az idősödés folyamatával kapcsolatos negatív képet, hangsúlyozva azt a fontos szerepet, amelyet fogyasztókként, munkáltatókként vagy munkavállalókként az idősebb polgárok játszhatnak.

A projekt olyan vállalatokat és szervezeteket azonosított a magyar-szlovák határrégióban, amelyek relevánsak e célcsoport számára, és létrehozta e szervek hálózatát. A projekt honlapján, illetve nyomtatásban jelentették meg a hálózati tagok áruinak és szolgáltatásainak katalógusát, továbbá marketing eszközöket hoztak létre.

A bemutatott termékek és szolgáltatások

Az Ezüstgazdaság kiállítás és vásár kiállítói termékeket és szolgáltatásokat kínáltak az ötvenen felüliek számára, sőt közülük sokan maguk is e korcsoporthoz tartoztak. Olyan vállalkozások képviselői tartoztak közéjük, akik a következő területeken működnek: turizmus, gyógyfürdők, alternatív orvoslás, orvosi eszközök, szépségápolás, jóga, fogyasztói termékek, háztartási berendezések, elektromos autók, kerékpárok, pénzügyi tanácsadás és biztosítás.

A látogatók kipróbálhattak biotermékeket, masszázs és terápiás kezeléseket, beszélgethettek a kiállítókkal, vagy tanácsokat kérhettek munkaerő-közvetítő ügynökségektől. Az esemény során előadásokat tartottak és bemutatták az ötvenen felülieket megcélzó vállalkozásokat.

Az Ezüstgazdaság projekt erősítette a határokon átnyúló együttműködést a lakosság körében, állami és a magánszektor szervei, az ipari és a kereskedelmi cégek, a kereskedelmi kamarák, a szakmai szervezetek, továbbá az idősebb embereket képviselő szervezetek között, és erősítette a határokon átnyúló tevékenységek iránti érdeklődést. Ez népszerűsíti az idősebb polgároknak szóló termékeket és szolgáltatásokat, illetve a támogatja a különböző ágazatok gazdasági fejlődését.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

Az „Ezüstgazdaság” elnevezésű projekt teljes beruházási összege 334 236 EUR, amelyből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 284 101 EUR az „Interreg V-A – Szlovákia-Magyarország” együttműködési program keretében. A beruházás az „hatóságok és közösségek közötti fokozottabb szintű határon átnyúló együttműködés” prioritás körébe tartozik.

 

A tervezet dátuma

27/05/2019