Elfelejtett erdei gyümölcsfák megmentése Magyarországon és Horvátországban

A Pannónia-síkság határterületén található magyar és horvát középiskola egyesítette erejét a helyi erdészekkel a régióban őshonos számos gyümölcsfafajta védelme és fellendítése érdekében. Az „Elfelejtett erdei gyümölcsfák” projekt hozzájárult számos fafajta – többek között ritka vadalma, vadkörte, barkócaberkenye, házi berkenye és madárcseresznye – termesztési, ültetési és gondozási eljárásának korszerűsítéséhez. A projekttevékenységek keretében közös erdészeti tantervet is bevezettek a horvátországi Viroviticai és a magyarországi Dráva Völgye Szakgimnáziumban.

További eszközök

 
Young trees in the project greenhouse ©Technical School of Virovitica Young trees in the project greenhouse ©Technical School of Virovitica

" Az »Elfelejtett erdei gyümölcsfák« projekt egy horvátországi és egy magyarországi iskola együttműködését tette lehetővé. A projekt révén megvalósítottuk a ritka és elfelejtett erdei gyümölcsfák védelmére irányuló közös célunkat. A projekt eredményeként létrejött egy korszerű üvegház és egy faiskola többezer facsemete neveléséhez, amelyeket a későbbiekben Horvátországban és Magyarországon ültetnek majd el. A »Védd és ne felejtsd« mottó a szó szoros értelmében jelentőssé és nemessé teszi a projektet, miközben megvédi azt, ami még a miénk – az egyetlen, Föld nevű bolygónkat. "

Dino Davidović, erdészeti szakértő (a Viroviticai Szakiskola alkalmazottja)

A gyümölcsfák jelentős természeti értéket képviselnek a terület és annak biológiai sokfélesége szempontjából. Amellett, hogy az emberi étkezés egészséges és tápláló részét képezik, a helyi szarvaspopuláció jelentős táplálékforrása is. Amennyiben a szarvasok nem jutnak e gyümölcsökhöz, annak valószínűleg a mezőgazdasági termények látják majd kárát.

A projekt keretében létrejött az érintett fák maggyűjteménye, továbbá finanszírozásával hozták létre a 360 m2-es üvegházat és szerezték be a csemeték termesztéséhez szükséges valamennyi eszközt. Mindkét iskola számára biztosították a magok gondozásához és a csemeték neveléséhez szükséges eszközöket.

Szakmai tapasztalat

A két középiskola tanárai 19 szakmai továbbképzésen vettek részt, hogy minél több ismeretet szerezzenek az érintett fákkal és azoknak az adott terület szempontjából való jelentőségével kapcsolatban. A képzéseken szerzett tudást pedig továbbadták a projektben részt vevő diákoknak. Eközben mind a tanárok, mind a diákok feltárták a helyi ökoszisztémával és a régió biológiai sokféleségének megőrzésével kapcsolatos problémákat, és megoldást is találtak azokra.

Összesen 200-nál is több személy vett részt a közös oktatási tevékenységekben és kapcsolódó eseményekben, többek között a projektre és a gyümölcsfák jelentőségére való figyelemfelkeltést célzó kiállítások és bemutatók lebonyolításában.

Video

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

Az „Elfelejtett erdei gyümölcsfák” projekt teljes költsége 160 096 EUR, ebből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 136 081 EUR az „Interreg V-A Magyarország–Horvátország” együttműködési program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a 4. prioritási tengely, az „Oktatás” keretébe tartozik.

 

A tervezet dátuma

22/03/2019