Kulturális örökségeink fenntarthatóságának és hozzáférhetőségének növelése szerte Európában

Az ERFA által támogatott projekt új megoldásokat dolgozott ki a városi kulturális örökségi helyszínek fenntarthatóságával és hozzáférhetőségének javításával kapcsolatban hat különböző európai régióban. A régiók a SHARE projekt keretében történő együttműködés révén innovatív terveket dolgoztak ki városaik népszerű kulturális értékeinek kezelésére.

További eszközök

 
Through the SHARE project, six European regions are ensuring better management of cultural assets in their towns and cities. ©SHARE Through the SHARE project, six European regions are ensuring better management of cultural assets in their towns and cities. ©SHARE

" A SHARE projekt városi kulturális örökségeink fenntartható kezelésére irányuló munkájának keretében lehetőségünk nyílik arra, hogy a lakók élhetőségén, a turistacsalogató vonzerőn, és ily módon akár a városközpontokba érkező polgárokat szolgáló vállalkozások gazdasági helyzetén is javíthatunk – legalábbis valamennyire. A különféle európai környezetből érkező partnerekkel való közös munka lehetővé teszi, hogy közös problémáinkat illetően friss, naprakész megközelítésekkel találkozzunk. "

Chiara Dall'Aglio, projektkoordinátor

Európa gazdag és sokszínű kultúrája és történelme városi környezetében is tükröződik. Múzeumok, műemlékek és egyéb, történelmi jelentőségű helyszínek mesélik el a kontinens történetét és turisták ezreit vonzzák évente. A látogatók és a helyi lakók nyomására, a kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek, intézmények és érdekelt felek számára egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a körülöttük lévő kulturális értékeket és környezetüket megóvják, fejlesszék, ugyanakkor pedig széles körű hozzáférésüket biztosítsák.

A tudás összegyűjtése

A SHARE e problémák kezelése érdekében számos közigazgatási szervezet és intézmény partnereit gyűjtötte össze, hogy Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Magyarország, Románia és Svédország kulturális örökségeivel foglalkozzon. Egy másik projekttag, egy egyesült királysági egyetem tanácsadó szerepet töltött be a SHARE projektcsoportban.

A projekt keretében javasolt megoldások a következőkhöz hasonló, számtalan különféle témát és kihívást érintettek: „okos zsugorodás”, amely valamely városi térség fejlesztési ciklusa szerződéskötési fázisának optimalizálására irányul; a regionális szakpolitikák végrehajtásáért felelős várostervezők kapacitásépítése; valamint valamely térség kulturális értékeinek legmegfelelőbb kiaknázása a turisták utószezonban történő bevonzása érdekében.

Fellépés

A bevált gyakorlatok, az új megközelítések és a fejlesztési lehetőségek azonosítása céljából a partnerség valamennyi tagja megosztotta a városi területek kulturális örökségeinek kezelésével kapcsolatos tapasztalatát. A helyi érdekelteket magában foglaló fókuszcsoport kutatásai és adatai hat helyi cselekvési tervhez nyújtottak tájékozódási alapot. A tervek olyan megoldásokat javasolnak, amelyek révén a SHARE régiói javíthatják helyi és regionális szakpolitikáikat a kulturális örökségek fenntartható kezelése tekintetében.

A tengerparti történelmi városban, Šibenikben székhellyel rendelkező horvát partner például a főszezon turisztikai nyomásának enyhítésére léptetett életbe intézkedéseket. Olasz és román tanulmányutak inspirálták a városközpont sötétedés utáni túráinak létrehozását.

Svédországban történelmi és kulturális útvonalakat hoztak létre azt követően, hogy a svéd projektpartner megtapasztalta egy hasonló román tevékenység sikereit. A kulturális séták okostelefon- vagy tablet- alkalmazások segítségével követhetők. Eközben pedig Spanyolország regionális jegyzőkönyvet fogadott el Extremadura kulturális örökségének előmozdítására vagy kiaknázására irányuló bármely új intézkedés társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóságának biztosítása céljából.

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

A „SHARE: A kulturális örökség fenntartható megközelítése az európai városi területek újraminősítése tekintetében” (SHARE: Sustainable Approach to Cultural Heritage for the Urban Areas Requalification In Europe) projekt teljes költsége 1 409 083 EUR, ebből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 1 197 721 EUR az „Interreg Europe” operatív program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a „Környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság” prioritási keret alá tartozik. 

 

A tervezet dátuma

20/11/2019