Kerékpárturisztikai projekt kapcsol össze magyar és horvát határmenti területeket

A közép-horvátországi Križevci és a magyarországi Zalakaros városa összefogott, hogy egy kerékpárturisztikai programcsomag kidolgozása révén több látogatót vonzzon Európának e festői vidékére. A Cyclo-Net projekt keretében zajló tevékenységeknek köszönhetően kerékpárutakat építenek és újítanak fel, amelyek bekapcsolják a két térséget az országos és nemzetközi kerékpárút-hálózatba. A projektcsapat kerékpárutakat bemutató térképek készítése mellett promóciós és marketingtevékenységeket is folytat, amelyek vonzó kerékpáros és turisztikai úti célként népszerűsítik a határon átnyúló régiót.

További eszközök

 
A cycling path in Križevci, Croatia, constructed as part of the Cyclo-Net project ©Dragutin Andrić, Križevci.hr A cycling path in Križevci, Croatia, constructed as part of the Cyclo-Net project ©Dragutin Andrić, Križevci.hr

" A Cyclo-Net projekt fejleszti az infrastruktúrát és növeli a határon átnyúló régióban – különösen Križevciben és Zalakaroson – szervezett események számát, közvetlen előnyöket biztosítva a kerékpárosok, a többi turista és a helyi lakosság számára. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a látogatók számának és tartózkodásuk időtartamának növeléséhez, vagyis a vendégéjszakák számának emelkedéséhez és ahhoz, hogy a turisták többet költsenek a régió egészében. "

Marija Podolski, projektvezető, Križevci városa.

A projekt orvosolta az érintett két város kerékpáros infrastruktúrájának hiányosságait: megvalósulása előtt Križevci csupán 6,5 km, Zalakaros 4,2 km kerékpárúttal rendelkezett. A projekt révén összesen 7,3 kilométernyi kerékpáros útszakasz épült ki (4,35 km Križevciben és 2,94 km Zalakaroson), emellett a kerékpárutak mentén pihenőhelyek létesültek. A projekt részeként kiépült egy, a Križevci fölé magasodó domb kilátópontjához vezető 550 méteres útszakasz.

Az új kerékpárutakat úgy tervezték, hogy azok kapcsolódjanak a meglévő nemzeti kerékpárút-hálózatokhoz, és a kerékpárosok könnyebben megközelíthessék a Norvégiától Bulgáriáig húzódó EuroVelo 13 kerékpárútvonalat. A Cyclo-Net keretében készített új térképek bemutatják Križevci és Zalakaros szerteágazó kerékpárútjait, segítséget nyújtva a kerékpárosoknak útvonaluk és térségbeli tartózkodásuk megtervezéséhez.

Közös terv a kerékpározás fellendítésére

Tevékenységeinek megtervezése és céljainak megvalósítása érdekében a Cyclo-Net fórumokat szervezett, amelyek összehozták egymással a két város érdekeltjeit, vagyis az önkormányzatokat, vállalkozásokat és idegenforgalmi ügynökségeket. A kerékpározás és a turizmus fellendítésére irányuló terv kidolgozása érdekében műhelytalálkozókat szerveztek.

A projektcsapat jelenleg népszerűsítő rendezvénysorozatot készít elő, hogy felhívja a figyelmet az új kerékpárutakra, valamint a határon átnyúló régió kulturális és természeti látnivalóira. A projekt átfogó célja az, hogy évente legalább 3000 új látogató érkezzen a térségbe. 

Ennél fogva a Cyclo-Net hozzájárul ahhoz, hogy a magyar–horvát határmenti terület vonzó kerékpárturisztikai úti céllá váljon. Az együttműködés megerősítésével szinergiákat hoz létre a határ két oldalán kínált turisztikai lehetőségek között. A Križevciben és Zalakaroson működő kerékpáros szervezetek közötti kapcsolat megteremtése alkalmat kínált arra, hogy megosszák egymással a kerékpáros események szervezésével, a kerékpárutak népszerűsítésével és a turisták bevonzásával kapcsolatos ismereteiket és tapasztalataikat, ami közvetlen haszonnal jár mindkét oldalon.

Az aktív turizmus népszerűsítése

Bár a Cyclo-Net elsősorban a kerékpáros turizmus bővítésére irányul, a projekt keretében kidolgoztak egy „aktív turizmus programcsomagot” is, amelynek változatos, új programjai a lovagló és bortúrákat népszerűsítik. Ezek a plusz szórakozási és költési lehetőségeket nyújtó programok várhatólag mindkét városban növelik majd a látogatószámot és a térségben töltött átlagos tartózkodási időt.

Video

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

„A határokon átnyúló kerékpárturisztikai hálózatok bővítése kerékpárutak fejlesztésével Križevciben és Zalakaroson (Cyclo-Net)” projekt teljes beruházási összege 1 593 128 EUR, amelyből az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 1 354 159 EUR, az „Interreg V-A Magyarország–Horvátország” együttműködési program keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a „Környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság” prioritási keret alá tartozik.

 

A tervezet dátuma

12/06/2019