Új lendület a Felső-Tisza vízi turizmusában

A 14 kajak- és kenumegállóhelyből álló hálózat felújításával új lendületet kapott az Észak-alföldi régióban található Felső-Tisza vízi turizmusa. A megállóhelyek az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabecs falu és a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege város között találhatók.

További eszközök

 
A series of 14 stops for canoeists and kayakers has been developed and renewed on Hungary’s Tisza river. ©Creative Commons A series of 14 stops for canoeists and kayakers has been developed and renewed on Hungary’s Tisza river. ©Creative Commons

" A szövetség szakemberei keményen dolgoztak azon, hogy egy hálózatot hozzanak létre a vízi turizmus rendszerében, amelyben az új vízi túrapontok minőségi feltételeket kínálnak a kempingező kenusoknak. 14 megállóhely várja majd a látogatókat a Felső-Tisza-vidéken, és reméljük, hogy a régió hamarosan újra a régi fényében tündököl majd, és hogy a helyi közösségek segítségével olyan példát tudunk mutatni, amelyet mindenki követhet. "

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke

Tiszabecsen és Tiszacsegén kívül a hálózat többi 12 megállóhelye Tivadar, Vásárosnamény, Tiszamogyorós, Tuzsér, Dombrád, Ibrány, Szabolcs, Tokaj, Tokaj-Rakamaz, Tiszalök, Tiszadada és Tiszaújváros.

A megállóhelyeken végzett munkálatok olyan infrastrukturális fejlesztésekkel is járnak, mint épületek felhúzása vagy felújítása, valamint a hajók kikötésére szolgáló úszó stégek felállítása. Új felszereléseket is vásároltak, például kajakokat és kenukat, illetve ezek szállítására alkalmas utánfutókat, evezőket és egy motorcsónakot.

Az aktív turizmus népszerűsítése

A hálózat egy szélesebb körű, vízi turizmussal foglalkozó kezdeményezés részét képezi, amelynek során hasonló létesítményeket hoztak létre Magyarország tavain és folyóin. A sportág népszerűsítése és az útvonaltervezés megkönnyítése érdekében egy weboldal (viziturapont.hu) is fejlesztés alatt áll.
Ez a kezdeményezés egy szélesebb körű program, a Bejárható Magyarország (angolul: Travelling Hungary) részét képezi, amelynek célja, hogy a turisták aktív szabadidős tevékenységek révén fedezzék fel Magyarországot. A Bejárható Magyarország öt túrázási módot foglal magában – gyalogtúrát, kerékpározást, lovaglást, vitorlázást és a vízi turizmus eszközeit –, és a köztük lévő kapcsolatot hivatott erősíteni.

A Bejárható Magyarország célkitűzéseivel összhangban a felső-Tisza-vidéki projekt célja, hogy minden korosztályt ösztönözzön a vízi szabadidős tevékenységekre, valamint a régió vízi útvonalainak és más természeti, valamint kulturális erőforrásainak felfedezésére. A látogatók száma a térségben várhatóan évente 10 000-rel is megnőhet, és öt év alatt 140 000 000 HUF (körülbelül 418 000 EUR) bevételt hozhat.

Fejlesztések különböző helyszíneken

A projekt egyik sajátossága a tiszabecsi Dióliget kempingnél található megállóhely átalakítása volt, ahol felújították a férfi és női zuhanyzókat és mosdókat, illetve a modern, 22,5 m²-es konyhát felszerelték egy mosógéppel, elektromos tűzhellyel és fagyasztóval. Ezenkívül fűtőpaneleket helyeztek el a főépületben, továbbá a kerekesszéket használók számára felhajtórámpát állítottak fel.

Tokajban a megállóhelyet mosó- és csónaktároló létesítményekkel, közösségi térrel és kajakkenu-kölcsönzőkkel szerelték fel.

A projekt megvalósítását megelőzően Tiszaújvárosban nem volt olyan turistaszállás, amely megfelelt volna a vízi turizmus iránt érdeklődőknek, így sor került egy kétszintes épülettel ellátott telek megvásárlására. Az épület belső és külső részét is felújították a férfi és női fürdőkkel, illetve a közösségi térrel együtt. Az egykori strandból vízi szabadidős sportközpontot alakítottak ki.

Rossz állapota miatt a turisták által régóta elkerült vásárosnaményi megállóhely is megújult. Felújított főépületének alsó szintje kiegészült egy csónakok tárolására alkalmas helyiséggel, illetve mosdókkal. A felső szinten étkező, fűthető konyha, elsősegélynyújtó helyiség és további tárolóhelyek találhatók. Helyreállították a két irodával és egy kis konyhával ellátott személyzeti épületet is.

A turisták fogadásán túl a vásárosnaményi megállóhely célja, hogy felhívja a figyelmet a testmozgás fontosságára az iskolások és fiatalok körében, illetve, hogy helyi sportolókat képezzen ki.

 

A beruházás teljes összege és az uniós támogatás

A „Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztése” projekt teljes költsége 1 284 424 EUR, ebből az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának hozzájárulása 1 091 761 EUR a „Gazdaságfejlesztés és Innovációs operatív program” keretén belül a 2014–2020-as programozási időszakban. A beruházás a „Turizmus” prioritás alá tartozik.