A sétálható városok tisztább, biztonságosabb tereket biztosítanak

A CityWalk projekt a mobilitás fenntarthatóbb formáit előmozdító, számos intézkedés révén a Duna régió tíz városának segít a kibocsátások, a zaj és az utcai forgalmi torlódások csökkentésében. The emphasis is on improving conditions for pedestrians to make cities more liveable, safer and healthier places.

További eszközök

 
Poster ©Citywalk Project Poster ©Citywalk Project

" A CityWalk projekt a városi területeken történő sétálás kedvező hatásainak kibontakozásában, ily módon pedig az élhetőbb városok megteremtésében segít. "

Danilo Čeh, CityWalk projektkoordinátor

The project brings together 17 partners from nine countries – Austria, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia. Municipalities, development agencies, research organisations and chambers of commerce from across the Danube region are sharing common practices and methodologies to help cities develop efficient, people-friendly urban transport systems that prioritise walking over motorised transport. 

Pilot actions

Partner cities are running small-scale pilot actions to improve walkability. To help them bring their plans to fruition, the project team developed a ‘walkability toolkit’. A kísérleti projektek révén sor került az eszközkészlet tesztelésére és finomhangolására, amely a különféle városnegyedek gyalogosbarát jellemzőinek mérésére szolgáló, egyedi tervezésű „sétálhatóság-mutatót” is tartalmaz. Online erőforrások teszik lehetővé a bevált gyakorlatok városok közötti megosztását és a közös problémák megoldását.

A kísérleti projektek befejezését és a sétálhatósági tervek kivitelezését követően a városok az igényeikre és a környezetre szabott változásokra irányuló konkrét szakpolitikai javaslatokat dolgoznak ki. Noha a középpontban a sétálás áll, a projekt a városi mobilitás különféle – tömeg- és magán – közlekedési eszközök hatékony kombinálása révén történő fejlesztése céljából holisztikus megközelítéssel kezeli a felmerülő kérdéseket.

Delivering change

A sétálást ösztönző és előmozdító változások többek között infrastrukturális beruházásokat foglalhatnak magukban, például az utcák oly módon történő kialakítását, hogy a gyalogosok érdekei az autósok érdekei elé kerüljenek. Meanwhile ‘soft’ interventions have been examined to encourage people to leave the car at home, such as awareness-raising schemes that promote walking and its health benefits. In addition, policy interventions and changes to local regulations could be used to bring about new speed limits, alter parking laws, promote pedestrian-friendly road designs or improve public transport.

The cities taking part in the project are: 

  • Kamnik and Ptuj in Slovenia
  • Nyíregyháza, Hungary
  • Oradea, Romania
  • Stribro, Czech Republic
  • Valjevo, Serbia
  • Varazdin, Croatia
  • Varna, Bulgaria
  • Weiz, Austria
  • Zilina, Slovakia

Kedvezményezettek

„Az egész családom gyalog jár munkába, és rendkívül örülünk, hogy a CityWalk projekt LED jelzőrendszert hozott létre a gyalogos átkelőhelyeken, egyértelmű, hogy azóta csökkent a járművek sebessége, gyalogosként pedig így sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Reméljük, hogy a CityWalk projekt valamennyi felelős döntéshozót arra ösztönöz majd, hogy hasonló intézkedéseket léptessen életbe, emellett pedig népszerűsíti a sétálás jelentőségét és előmozdítja a gyalogosok forgalmi biztonságát. 

 

Marina Radosavljević, Vrazova utca Varaždin (Varasd) központjában (Horvátország) 

 

„A CityWalk projektet megelőzően állandóan küzdöttem a rosszul megépített járdákkal, a parkolóhelyekkel és az egész piac hibás elrendezésével. Az autók közvetlenül az üzletem bejárata előtt parkoltak, akadályozva ezzel a gyalogosok és egyben a vevőim közlekedését. A CityWalk segítségével városunk megoldotta ezeket a problémákat. Kijavították a járdát, megszüntették a parkolóhelyeket és a sétálást részesítették előnyben. A vásárlóim mostanra probléma nélkül, biztonságban hozzáférhetnek az üzletekhez, elválasztva az autós közlekedéstől.”

 

Ljudmila Grabar, üzlettulajdonos Ptuj (Szlovénia) városközpontjában.

Total investment and EU funding

Total investment for the project “CityWalk - Towards energy responsible places: establishing walkable cities in the Danube Region” is EUR 2 229 590, with the EU’s European Regional Development Fund and Instrument for Pre-Accession Assistance contributing EUR 1 895 151 through the “Danube Transnational” Operational Programme for the 2014-2020 programming period.

 

A tervezet dátuma

29/08/2018