Az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulása a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez, valamint a beruházási terv és a Bizottság prioritásainak megvalósításához

Az ESB-alapok az EU legfőbb beruházási eszközeként szolgálnak: az uniós költségvetésből összesen 454 milliárd EUR értékű beruházást eszközöltek 500-nál is több programba. A 183 milliárd EUR értékű nemzeti társfinanszírozással együtt a beruházás mértéke eléri a 637 milliárd EUR-t. A fenti költségvetéssel rendelkező ESB-alapok ennélfogva egyre jelentősebb szerepet játszanak az állami beruházások társfinanszírozásában, kompenzálva a nemzeti és regionális beruházásoknak a válság nyomán kialakuló hanyatlását. Az alapok 2014 és 2016 között várhatóan az összes állami beruházás mintegy 14%-át teszik majd ki átlagosan, egyes tagállamokban akár a 70%-ot is elérhetik.

Az ESB-alapokból 120 milliárd EUR-t meghaladó értékű beruházást különítettek el a kutatás és az innováció, valamint a kisvállalkozások és digitális technológiák támogatása céljából, ezzel is hozzájárulva az intelligens növekedésre vonatkozó uniós célkitűzésekhez. Az alapok az EU fenntartható növekedése tekintetében is kulcsfontosságúak. Az energiaágazatot, a környezetet, az éghajlatot és a fenntartható közlekedést célzó beruházások terén eleddig nyújtott legnagyobb értékű, 193 milliárd EUR-t felölelő uniós költségvetéssel a program jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Európát az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé vezető útra terelje.

Az ESB-alapok – a kulcsfontosságú széles sávú, közlekedési és vízellátási infrastruktúrákat, valamint az oktatást és képzést, a társadalmi befogadást és az európai munkaerő szakmai alkalmazkodóképességét célzó beruházások mellett – Európa-szerte közvetlenül kétmillió vállalkozást támogatnak versenyképességük növelésében, innovatív termékek fejlesztésében valamint a munkahelyteremtésben.

Az ESB-alapok ezen túlmenően – az európai beruházási terv lényeges részeként és az Európai Stratégiai Beruházási Alapot kiegészítve – mozgósítják a beruházásokat, támogatják a strukturális reformokat, ösztönzik a magánszektorbeli finanszírozást, kezelik a piaci hiányosságokat és javítják a beruházási körülményeket.

A következő nyolc év során az ESB-alapok támogatásával megvalósított 456 nemzeti és regionális program, valamint 79 interregionális együttműködési program kulcsfontosságú növekedési területeken várhatóan beruházások kritikus tömegét éri majd el, ami kedvezően hat az uniós gazdaságra.

A „Munkahelyteremtést és növekedést támogató beruházások – Az európai strukturális és beruházási alapok hozzájárulásának maximalizálása” című közlemény áttekintést nyújt arról, hogy az európai strukturális és beruházási alapok (ESB-alapok) 2014–2020 között várhatóan milyen eredményeket mutatnak fel, miközben az évtized során hozzájárulnak a növekedésre és foglalkoztatásra vonatkozó uniós célkitűzésekhez, a beruházási terv és a Bizottság prioritásainak megvalósításához. A jelentés emellett a partnerségi megállapodásokról és programokról szóló, valamennyi tagállammal folytatott tárgyalások eredményeiről is beszámol.

 • Munkahelyteremtést és a növekedést támogató beruházások – az ESB-alapok hozzájárulásának maximalizálása en pdf
 • Európai területi együttműködés / INTERREG en pdf
 • Nemzeti szintű tájékoztatás en pdf
 • Értékelés és ütemterv en pdf

Beruházási területek:

 • Munkahelyteremtés, növekedés és beruházás de en fritbgesro pdf
 • Egységes digitális piac de en fritbgesro pdf
 • Energiaunió és éghajlat de en fritbgesro pdf
 • Belső piac de en fritbgesro pdf
 • Gazdasági és monetáris unió de en fritbgesro pdf
 • Jogérvényesülés és alapvető jogok de en fritbgesro pdf
 • Migráció de en fritbgesro pdf

Adatvizualizáció és háttéradatok

Munkahelyteremtés, növekedés és beruházás de en fritbgesropdf


Egységes digitális piac de en fritbgesro pdf


Energiaunió és éghajlat de en fritbgesro pdf


Belső piac de en fritbgesro pdf


Gazdasági és monetáris unió de en fritbgesro pdf


Jogérvényesülés és alapvető jogok de en fritbgesro pdf


Az ESB-alapok és ESBA kiegészítő jellege

 • Az európai strukturális és beruházási alapok és az Európai Stratégiai Beruházási Alap kiegészítő jellege: Az együttműködés, a szinergiák és a kiegészítő jelleg biztosítása en pdf - összefoglalás bg cs da de el en es et fi fr hr hu it lt lv mt nl pl pt ro sk sl sv pdf

Country Factsheets

Az ESB-alapokat a következők alkotják: