Városfejlesztés

A városok korunk gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi kihívásainak forrásai és egyben megoldásai is. Az Európai Unió lakosságának több mint kétharmada városi területen él, ők teszik ki Európa energiafelhasználásának 80%-át és ők állítják elő GDP-jének 85%-át. A városi területek az európai gazdaság motorjai, a kreativitás és az innováció katalizátoraiként működnek az egész Unióban. Egyúttal azonban olyan területek is, ahol a tartósan fennálló problémák – mint például a munkanélküliség, szegregáció és szegénység – a legsúlyosabb formában jelennek meg. Ennek következtében a városfejlesztési politikáknak jóval szélesebb, határokon átívelő jelentőségük van – a városfejlesztés ezért foglal el központi helyet az Európai Unió regionális politikájában.

További eszközök

 

A kohéziós politika városi dimenziója

A 2014–2020 közötti időszak kohéziós politikájának központi témája a városfejlesztés. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásainak legalább 50%-át városi területek fejlesztésére fordítják. Ez a szám egy későbbi szakaszban tovább nőhet. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból körülbelül 10 milliárd eurót közvetlenül a fenntartható városfejlesztést célzó integrált stratégiákba fektetnek be. Körülbelül 750 város előtt nyílik meg a lehetőség, hogy ezeket a fenntartható városfejlesztést célzó integrált stratégiákat végrehajtsa.

Oldalainkon utánanézhet annak, hogy milyen előnyökkel jár az európai városok számára az EU regionális politikája , és milyen fejlesztéseket eredményez az uniós kohéziós politika az Ön hazájában.