European Commission logo
huMagyar

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 5 millió euróval támogatja az „új európai Bauhaus” kezdeményezést

  • 18 October 2021
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 5 millió euróval támogatja az „új európai Bauhaus” kezdeményezést

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) ma útjára indítja az „EIT közösségépítés – az új európai Bauhaus vállalkozásainak fejlesztése” elnevezésű új európai Bauhaus kezdeményezést.

Ez az első felhívás 20 innovatív vállalatot támogat egyenként legfeljebb 50 000 euróval a fenntarthatóságot (az éghajlat-politikai célokat, a körforgásos jelleget, a szennyezőanyag-mentességet és a biológiai sokféleséget), az esztétikát (a funkcionalitáson túl a minőségérzetet és stílust) és a befogadást (mindenekelőtt a sokféleséget, a hozzáférhetőséget és a megfizethetőséget) integráló megoldások felgyorsítására.

Ez a felhívás része egy nagyobb, az új EIT-közösség által 2021–2022-ben az új európai Bauhaus projekt keretében támogatott tevékenységekre szánt 5 millió eurós költségvetésnek. Az EIT közösségépítési felhívása 2021. december 17-ig tart. Az induló és a növekvő innovatív vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy pályázzanak és lépjenek magasabb szintre. A 2021 elején létrehozott közösségépítési kezdeményezés a kísérleti szakaszban már 13 vállalkozást támogatott, összesen 650 000 EUR értékben.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Az új európai Bauhaus projekt keretében ma már konkrét eredmények születnek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által az európai innovátoroknak nyújtott közvetlen támogatás révén. A kezdeményezés hozzájárul az európai zöld megállapodáshoz, valamint az Európai horizont keretében indított új ambiciózus uniós küldetéseinkhez is. Várakozással tekintek a tehetséges európai vállalkozóknak a közterületeink fejlesztését és Európa fenntartható növekedését előmozdító valamennyi innovatív ötlete és terméke elé.”

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős uniós biztos a következőképpen fogalmazott: „Ahhoz, hogy az új európai Bauhaus elérje az európai és Európán kívüli régiókat és városokat, innovatív üzleti koncepciókat és ötleteket kell támogatnunk. Erősségünk a vállalkozások, a regionális és helyi közösségek és a kreatív elmék bevonásával létrejövő közös munka, egy valóban részvételen alapuló és tudományágakon átívelő megközelítés alkalmazásával. Az innovatív üzleti vállalkozások a társadalmunkban elérni kívánt kézzelfogható változások motorjai lehetnek, és örömmel látom, hogy az EIT elősegíti a fenntarthatóság, az esztétikum és a befogadás felé való elmozdulást.”

Az EIT-közösség – új európai Bauhaus közös kezdeményezés 2021-re és 2022-re 5 millió eurós költségvetéssel rendelkezik a következő célokra:

  • akcelerátorprogramok és az új európai Bauhaus kezdeményezésben részt vevő vállalkozók és innovátorok támogatása;
  • polgári kezdeményezések létrehozása és mozgósítása;
  • vállalkozói képzési tevékenységek és oktatási források biztosítása a továbbképzés és az egész életen át tartó tanulás terén.

Az új európai Bauhaus kezdeményezésnek nyújtott EIT-támogatás

Az EIT-közösség az év során nagymértékben támogatta az Új Európai Bauhaus első szakaszát. Elindult egy EIT-közösség – új európai Bauhaus közös kezdeményezés, amelynek célja, hogy erősödjön a polgárok szerepvállalása, és a közösségek bekapcsolódjanak a fenntartható közterületek közös tervezésébe az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósítása érdekében.

Az új európai Bauhaus keretében már folyamatban lévő sikeres EIT közösségi tevékenységek közé tartoznak a következők:

  • közép- és kelet-európai innovátorok és vállalkozók támogatása az új európai Bauhaus programmal kapcsolatos üzleti tevékenységük fejlesztésében és elindításában az EIT „Jumpstarter” programjának köszönhetően;
  • támogatások odaítélése a polgárok által irányított projektek számára, a parkolóhelyek játszóterekké alakításától és az idősekkel való együttműködésen át az éghajlatváltozás hatásainak ellenálló örökségi helyszínekig;
  • az új európai Bauhaus integrálása a 2021-es Climathon üzleti ötletversenybe, amely a világ 150 városából gyűjt össze résztvevőket, hogy növelje az éghajlattudatosságot, elmozdulást eredményezzen a holtpontról, újragondolja az élettereket és új jövőképet alakítson ki.

Háttér-információk

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet azáltal erősíti Európa innovációs képességét, hogy megoldásokat kínál a sürgető globális kihívásokra, és támogatja a vállalkozói tehetséget a fenntartható növekedés és a szakképzettséget igénylő munkahelyek megteremtése érdekében Európában. Az EIT egy uniós szerv, és az Európai horizont kutatási és innovációs keretprogram része. Az Intézet támogatja a dinamikus páneurópai partnerségeket, az EIT vezető vállalatokból, kutatólaboratóriumokból és egyetemekből álló tudományos és innovációs társulásait. Vezető partnereivel együtt az EIT-közösség innovációs és vállalkozói tevékenységek széles skáláját kínálja Európa-szerte: vállalkozásoktatás, vállalkozásalapítás és akcelerátorprogramok, innovációvezérelt kutatási projektek.

Az EIT Európa legnagyobb innovációs ökoszisztémája, amely Európa-szerte több mint 60 innovációs központon keresztül közel 3000, vezető üzleti, kutatási és oktatási szervezetekhez tartozó partnert köt össze. Az EIT eddig több mint 3800 induló és növekvő innovatív vállalkozásnak nyújtott támogatást, és több mint 1400 új terméket és szolgáltatást hozott létre, amelyek mintegy 3,9 milliárd EUR külső tőkét tudtak bevonni. 3800-at is meghaladó számú hallgató végzett el EIT-védjeggyel rendelkező mester- és doktori képzést, és több mint 100 000 diák vett részt az EIT-közösség vállalkozói képzésein.

More Info