Panorama 74: A kkv-k finanszírozása a zöld és digitális átállás során a Covid19 után

További eszközök

 
18/11/2020

Viharos időket élünk: példátlan egészségügyi, társadalmi és gazdasági válsággal kell megküzdenünk. A válság a kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette. A tagállamokkal közösen az Európai Bizottság rendkívül rugalmasan reagált ezekre az új igényekre az uniós jogszabályok kiigazításával, valamint az európai vállalkozásoknak nyújtott finanszírozás megkönnyítésével, hogy segítsen nekik életben maradni.

A fellendülés, valamint az erős és inkluzív gazdaság elérése érdekében egyértelmű, hogy gyorsan újra kell indítanunk a gazdasági növekedést. Az is nyilvánvaló, hogy erősebb, rugalmasabb és befogadóbb társadalommá kell válnunk. A kihívás abban áll, hogy testre szabott pénzügyi és gyakorlati támogatást dolgozzunk ki a gazdasági növekedésre vonatkozóan a zöld és a digitális átállás kettős célkitűzéseire alapozva, hogy az összes uniós országban újból felépíthessük a konvergenciát.

A cél az, hogy befektessünk a vállalkozásokba, hogy segítsük a növekedésüket, és hogy közös értékeket hozzunk létre. Az uniós finanszírozás célja, hogy támogassa a vállalkozásokat abban, hogy innovatív megoldásokat hozzanak létre azon társadalmi kihívások kezelése érdekében, amelyek egybeesnek a jóléti és az üzleti célokkal.

Néhány vállalkozás a cél és a nyereség közötti határokat igyekezett feltárni: jót tenni és ezzel egyidejűleg üzleti tervet is létrehozni ennek megvalósítása érdekében. A magán- és állami vállalkozások egyaránt képesek társadalmi célokat szolgálni úgy, hogy közben maximalizálják a nyereséget. Az üzleti döntések hatással vannak a munkavállalókra, az ügyfelekre, a beszállítókra, a közösségre és a környezetre. A vállalkozásoknak aktív szerepet kell játszaniuk a zöld és digitális átállásban.

Ambíció és innováció

A jelenlegi válsághelyzetben a vállalkozóknak minden korábbinál nagyobb szükségük van a biztonságra, valamint a pénzügyi és gyakorlati támogatásra. A jelenlegi helyzet egyúttal lehetőség is arra, hogy újragondoljuk a vállalkozások működését. Az uniós finanszírozás célja a vállalkozók motiválása és támogatása arra, hogy ambiciózusabb változásokat és olyan innovatív vállalkozási modelleket hajtsanak végre, amelyek maximalizálják a nyereséget, és közös értékeket hoznak létre. Mi a legjobb eszköz ennek megvalósítására: a kölcsön vagy a vissza nem térítendő támogatás?

Az olyan pénzügyi eszközök, mint a hitelek, a garanciák és a saját tőke lehetőséget jelentenek a magán- és állami vállalkozások közötti együttműködésre, megnyitva az utat a magántőke környezet- és társadalomtudatos befektetésbe történő katalizálása előtt. A pénzügyi igények jelentősek, és az államháztartás adóssága rekordméretű a koronavírus okozta válság kezelése miatt. Lehet, hogy a közpénz nem lesz elég. Az uniós pénzügyi eszközök magánberuházásokat indíthatnak el a befektetőkkel történő kockázatmegosztás révén azzal a céllal, hogy növeljék a vállalkozóknak nyújtott finanszírozás mértékét.

Ugyanakkor a kkv-kat súlyosabban érintette a válság. Az uniós vissza nem térítendő támogatások megadhatják azt a támogatást, amelyre szükség van az új üzleti modellek újraépítésére és végrehajtására a bizonytalanság idején.

Ezek összekapcsolása új lehetőséget teremthet. A pénzügyi eszközök és a támogatások kombinációja ötvözi a két eszköz által nyújtott előnyöket, és ez rendkívül hatékony finanszírozási mechanizmussá válhat a zöld és a digitális átállás számára.

A gazdasági növekedés biztosítása

A vállalkozóknak gyakorlati támogatásra is szükségük lehet az új üzleti modellekhez történő alkalmazkodás során annak érdekében, hogy jót cselekedve jól járjanak. A tanácsadási, segítségnyújtási és kapacitásépítési szerepek a sikeres pénzügyi eszközök kulcsfontosságú elemei a finanszírozási eszköz hatékonyságának és eredményességének növelése érdekében.

A vissza nem térítendő támogatásokkal kombinálva ezek a pénzügyi eszközök testre szabott pénzügyi és gyakorlati támogatást nyújthatnak a fellendülésben és a növekedésben a zöld és a digitális átállás kettős célkitűzéseire alapozva. A célirányos vállalkozások hozzájárulása elengedhetetlen lesz az emberközpontú gazdaság megteremtésében, amely elősegíti a munkahelyteremtést, a növekedést és a beruházást.

A vállalkozások működésének újragondolásával hozzájárulhatunk korunk nagy problémáinak megoldásához. Rendelkezünk az erős és rugalmas társadalom kiépítéséhez – és egyúttal a gazdasági növekedés megteremtéséhez – szükséges kapacitással, technológiával és erőforrásokkal.

Katerina Fortun, politikai elemző, DG REGIO

Panorama 74: Latvia building bridges to strengthen regional growth

 

Hírek