Uniós kohéziós politika: a Bizottság kihirdette a REGIOSTARS-díj 2020-as nyerteseit

További eszközök

 
14/10/2020

Az Európai Bizottság ma jelentette be az Európai Unió legjobb kohéziós politikai projektjeit elismerő REGIOSTARS-díj 2020-as nyerteseit. A díj történetében idén első alkalommal online kerül sor a REGIOSTARS-díjátadóra, az immár 18. alkalommal megrendezett Régiók és Városok Európai Hete keretében. Az online díjátadón hat uniós biztos közreműködött: Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos; Věra Jourová, a Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke; Mariya Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos; Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos; Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos; valamint Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos. Ahogy azt a Bizottság korábban már jelezte, az idei verseny során rekordszámú (206) pályázat érkezett, és a közönségdíjra is rengetegen (33 ezren) szavaztak.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így nyilatkozott: „Örömmel gratulálok az idei legkiemelkedőbb uniós kohéziós politikai projektekhez. A projektek kedvezményezettjei a kohéziós politika igazi sztárjai, hiszen ők azok, akik küldetésünket – a méltányosabb és összetartóbb EU, a kiegyenlített életszínvonal és a mindenkire kiterjedő jóllét megteremtését – ténylegesen megvalósítják. A REGIOSTARS-díjnak köszönhetően megmutathatjuk, hogy kiváló eredményeket tudunk elérni, ha az EU, a tagállamok, a régiók és a városok együttműködnek az uniós források lehető leghatékonyabb felhasználása és a projektek lehető legeredményesebb megvalósítása érdekében.”

  • Az „Ipari átalakulás az intelligens Európáért” kategória nyertese az ESA BIC Portugal – Az űrgazdaság előmozdítása és az Európai Űrügynökség inkubációs programja elnevezésű projekttel, mely Európában elsőként azt igyekszik előmozdítani, hogy az űrtechnológiákat az űrágazaton kívüli piacok innovatív megoldásaiban is hasznosítsák. A projekt 30 innovatív startup bevonásával több mint 11,5 millió euró beruházást generált és 100 magas képzettséget igénylő munkahelyet teremtett. 
  • A „Körforgásos gazdaság a zöld Európáért” kategóriában az Étrendváltozással a klímaváltozás ellen elnevezésű, a klímaváltozás és az étrend közötti összefüggésekre fókuszáló, az embereket egészséges táplálkozásra ösztönző projekt nyerte el a díjat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez való hozzájárulásáért.
  • A „Kompetenciák és oktatás a digitális Európáért” kategóriában az e-iskolákkal foglalkozó kísérleti projekt nyert, melyet azzal a céllal indítottak, hogy létrehozzák a digitálisan kiforrott iskolák kifejlesztésére szolgáló rendszert. A projekt 10-ből 1 horvátországi iskolának, mintegy 50 ezer tanárnak és 500 ezer diáknak segített átállni egy újfajta oktatási rendszerre.
  • A „Polgárok szerepvállalása az összetartó európai városokért” kategóriában az összetartó és befogadó városok fenntartható lakásszektorának kialakítását célzó projekt (SHICC) vitte el a pálmát. A díjat azzal érdemelte ki, hogy az alacsony és közepes jövedeleműeknek megfizethető lakásokat fejlesztő és kezelő demokratikus szervezeteket támogat.
  • „Az ifjúság támogatása határokon átnyúló együttműködésekben – 30 éves az Interreg” kategóriában, mely az idei év különkategóriájának számít, a zsűri az ENERGY@SCHOOL projektet találta elismerésre érdemesnek. A projekt keretében olyan képzési rendszert dolgoztak ki, amely fokozza a tanulók tudatosságát a felelős iskolai energiafogyasztás terén.
  • Végezetül, a közönségdíjat az „Eljött a változás ideje” című projekt kapta, a fiatalok határokon átnyúló együttműködés terén mutatott szerepvállalására gyakorolt hatásának köszönhetően.

Háttér-információk

REGIOSTARS-díjjal Európa azokat a kiemelkedő uniós finanszírozású projekteket részesíti elismerésben, melyek a regionális fejlesztés terén új megközelítésekről tesznek tanúbizonyságot. Az Európai Bizottság 2008 óta díjazza az arra érdemes projekteket. Az elismerés célja, hogy Európa-szerte más régiókat és projektmenedzsereket is inspiráljon, ezért a részt vevő kezdeményezések kiemelt figyelmet kapnak az uniós kommunikációban. Évente öt kategóriában hirdetnek nyerteseket, és ez egy közönségdíjjal is kiegészül. 

További információk

REGIOSTARS-díj

A 2020-as REGIOSTARS-díj döntősei

A nyertes projektek a YouTube-on

 

Hírek

Kapcsolódó témák

Regiostars